Pescuitul in Marea Neagra
Moderators: PETREMAN, costin stefanescu
- Adar Marian
Re: Pescuitul in Marea Neagra
Fratie, ca mereu m-a chinuit intrebarea: da' astia, adicatelea delfinii, se mananca?
Dom'le, al dreaq sa fiu daca as manca asa ceva, insa, asta vara, cineva care se loveste mai des de ei (sau ei de el) mi-a spus ca tare buni sunt muschii de pe spate (dorsali)...Adar Marian wrote:Fratie, ca mereu m-a chinuit intrebarea: da' astia, adicatelea delfinii, se mananca?

Grupul de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/733988943379136/
- Adar Marian
Cu aratarile alea de seamana a guvizi a ramas ca-n gara, adica tot n-am priceput criteriul dupa care-s catalogati drept necomestibili, poate reusesc cu astia, deci:
- Care-i pricina, mon cher? Din ce cauza tu n-ai manca? Pe de alta parte am vazut rechin, fileuri de rechin, chestii-trestii prin galantare, insa niciodata delfin - de ce?
- Care-i pricina, mon cher? Din ce cauza tu n-ai manca? Pe de alta parte am vazut rechin, fileuri de rechin, chestii-trestii prin galantare, insa niciodata delfin - de ce?
Pai n-as manca delfin pentru ca e un mamifer pe care l-am tot vazut de mic copil prin desene animate si filme ca fiind un bun prieten al omului cu o inteligenta aparte. Cum sa-l mananc pe Flipper?
Plus de asta, este specie protejata si mi se pare normal sa fie asa.
"Pescarii" care-l mai prind accidental la plase, il mai halesc, dar ti-am zis, ei prefera muschii dorsali.

"Pescarii" care-l mai prind accidental la plase, il mai halesc, dar ti-am zis, ei prefera muschii dorsali.
-
- Moderator
Claudiule,frate eu cred ca ce-ai prins e pui de anghila,sa ne spuna dom profesor dar eu asa cred ,altceva nu stiu ce ar putea sa fie!
Nu e pui de anghila, Costine. am mai discutat pe un alt topic despre pestele asta cand intrebasem eu ce specie este, pentru ca vazusem mai demult la un pescarici si tare m-am mai mirat atunci. Ete ca a venit si randul meu sa-l prind.
Este "Galea" (Gaidropsarus mediterraneus)
Galea face parte din supraclasa pestilor ososi, subclasa neopterygii, supraordinul paracanthopterygii, ordinul Gadiformes, familia phycinae.
Galea are lungimea de 20-50 cm si are corpul alungit, anterior rotunjit, posterior turtit lateral si acoperit in afara de buze si varful botului cu solzi foarte mici. Pe barbie are un fir de mustata bine dezvoltat. Fiecare nara este dotata cu cate un tentacul. Linia laterala face o indoitura in dreptul anusului. Spatele galei are culoarea galbena-cafenie, uneori albastra, avand laturile si abdomenul albe-argintii, peste tot cu pete întunecate.
Este un peste marin, traind pe funduri nisipoase si maloase, intre 6 si 45 m. Cand are loc reproducerea in lunile septembrie-aprilie, se intalneste mai aproape de tarm, pe funduri pietroase, stand ascuns ziua. Se hraneste mai mult noaptea, cu pesti, crabi, creveti si alti crustacei. Galea este raspandita pe coastele europene ale Atlanticului, in Marea Mediterana si Marea de Azov. La noi in tara este prezenta de la capul Midia pana la Mangalia.

Este "Galea" (Gaidropsarus mediterraneus)
Galea face parte din supraclasa pestilor ososi, subclasa neopterygii, supraordinul paracanthopterygii, ordinul Gadiformes, familia phycinae.
Galea are lungimea de 20-50 cm si are corpul alungit, anterior rotunjit, posterior turtit lateral si acoperit in afara de buze si varful botului cu solzi foarte mici. Pe barbie are un fir de mustata bine dezvoltat. Fiecare nara este dotata cu cate un tentacul. Linia laterala face o indoitura in dreptul anusului. Spatele galei are culoarea galbena-cafenie, uneori albastra, avand laturile si abdomenul albe-argintii, peste tot cu pete întunecate.
Este un peste marin, traind pe funduri nisipoase si maloase, intre 6 si 45 m. Cand are loc reproducerea in lunile septembrie-aprilie, se intalneste mai aproape de tarm, pe funduri pietroase, stand ascuns ziua. Se hraneste mai mult noaptea, cu pesti, crabi, creveti si alti crustacei. Galea este raspandita pe coastele europene ale Atlanticului, in Marea Mediterana si Marea de Azov. La noi in tara este prezenta de la capul Midia pana la Mangalia.

Last edited by Claudiu on 06 May 2010, 17:24, edited 2 times in total.
-
- Moderator
bai Claudiule,lasa-ma-n "galeaua' mea
,ce dracu peste e asta,n-am mai auzit de el pana acu',da-o,n-colo de treaba apar pesti noi pe banda rulanta,sant aproape sigur ca e un soi de anghila,pitica sau pui,ceva de genul asta,mama ce de lighioane
!

Costine, mai las-o-n anghila mea, ca asta nu-i niciun soi de anghila, frate.
M-ai zapacit cu anghila aia. Mai bine ziceai ca-i mihalt, ca seamana foarte bine cu mihaltul, ia vezi:
MIHALT

Il rog pe dl. Burian Petru sa-l lamureasca pe Costin o data pentru totdeauna ce specie este pestele prins de mine.

MIHALT

Il rog pe dl. Burian Petru sa-l lamureasca pe Costin o data pentru totdeauna ce specie este pestele prins de mine.
- Petru Burian
Mihaţ (Lota lota) este in desenClaudiu wrote: MIHALT

Pt. detalii vedeti aici:
http://forum.pescarclub21.ro/viewtopic.php?f=19&t=393
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
- Petru Burian
Galea o vedeti lacostin stefanescu wrote:bai Claudiule,lasa-ma-n "galeaua' mea,ce dracu peste e asta,n-am mai auzit de el pana acu',da-o,n-colo de treaba apar pesti noi pe banda rulanta,!

http://forum.pescarclub21.ro/viewtopic.php?f=19&t=469
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
În sfîrşit am comis-o. Miercuri 5 mai ora 10 ieşeam din Bucureşti pe autostrada Soarelui cap compas Eforie Sud. Destul de aglomerat. Un radar la km. 104 la podul de la Dragalina şi unul în localitatea Castelu. Destui clienţi. Mîinile acestora, trădau justificări de neînţeles pentru poliţişti. Pe la Valul lui Traian deja am simţit un iz inconfundabil de mare. Am reuşit cu chiu cu vai să trec de Constanţa. Drumurile vai mama lor. Nu sunt departe de Afganistan şi Irak. La ora 14 eram deja pe digul mare de la Eforie Sud. Marea nici liniştită nici agitată. Destui localnici la pescuit. Am aruncat o privire şi mi-am găsit şi ceva neamuri pe acolo. Unul din locul meu era liber. Am intrat pe el cu lanseta cu plută. Des dar mic strunghilul. Numai cîţiva cu icre. Parcă dădeam în creşă. Pînă pe la ora 19 am luat vro 3 kg. Joi dimineaţa la ora 6 eram în barcă. Am mers la placa din dreptul vaporului de la Costineşti. Altă viaţă. Strunghil mare. Am luat şi 12 hanuşi. 5 bucăţi mari, 4 potriviţi şi restul mai micuţi. La ora 13 eram pe punct şi trăgeam barca pe mal. Am avut 7 kg de strunghil şi 3 de hanus. Am cam zăcut tot restul zilei. Vîrsta şi faptul că a trecut ceva timp de la ultima ieşire cu baraca erau de vină. Vineri m-am trezit cu gîndul să ieşim iar cu barca. Au căzut cîţiva stropi în zori şi adia şi un vînt destul de tare. Am căzut de acord să renunţăm. De fapt nu a ieşit nicio barcă din Eforie Sud. Pe la 7 am ajuns pe dig. Vint rece de tot. Marea albă cu ceva capace. Am plecat imediat. M-am întîlnit cu ceva neamuri şi cîţiva prieteni apoi pe seară am făcut un grătar apoi culcuş. Sîmbătă nu am avut cu cine să ies cu barca aşa că pe la 6 eram la talian. Am luat nişte aterină. De la un talian aveau cam un sfert de mahună de aterină. Şi ici acolo cîte o hamsie. Restul nimic absolut. Pe la 8 eram din nou pe digul mare. Rece de tot. Vro 10 pescari vineţi de frig. Adia un vînt de sud. Marea nu agitată dar nici calmă. Valuri mari dar fără capace. Iarbă pe fund cît cuprinde. Se agăţa în cîrlige şi adio trăsătură. Cu chiu cu vai pînă pe la 12,30 am luat vro 3 kg. Mic al dracu. Am plecat la digul de la Splendit. La fel. La 13 am plecat la cherhana de unde am mai luat ceva strunghil şi hanus pentru nişte comenzi. Cam asta a fost. Dumunică pe la 9,30 am plecat spre Bucureşti. Pescăria de la Eforie Sud a fost desfiinţată. Vorbesc de barăci. Bărcile sunt acolo dar barăcile au fost dărîmate întrucît s-au apucat de amenajarea falezei spre Mangalia. O lucrare mare, utilă care schimbă aspectul ţărmului. Cam 200 m au fost finalizaţi. Fain.
Au sosit barbunii !
Azi am dat o fuga pana in Portul Tomis sa fac o guvideala si m-am intors acasa cu vreo 2 kg de barbun frumos, unele bucati ajungand la 18 cm lungime.
N-aveam rame de mare la mine insa m-au ajutat cativa colegi pescari care-l rupeau de dimineata. Cand mi s-au terminat ramele am dat-o pe garizi, avand rezultate multumitoare si la acestia.
Asta e, fixa de 6m, rama de mare sau garizi si faceti rost de o prajeala sau saramura de barbun direct din Marea Neagra, fara rahatisuri de metro.
Mai frumosi ca cei de anul trecut:

Barbun 18 cm:

Azi am dat o fuga pana in Portul Tomis sa fac o guvideala si m-am intors acasa cu vreo 2 kg de barbun frumos, unele bucati ajungand la 18 cm lungime.
N-aveam rame de mare la mine insa m-au ajutat cativa colegi pescari care-l rupeau de dimineata. Cand mi s-au terminat ramele am dat-o pe garizi, avand rezultate multumitoare si la acestia.
Asta e, fixa de 6m, rama de mare sau garizi si faceti rost de o prajeala sau saramura de barbun direct din Marea Neagra, fara rahatisuri de metro.

Mai frumosi ca cei de anul trecut:

Barbun 18 cm:

-
- Moderator
bravo Claudiule,chiar frumos barbun si gand te gandesti ca pe la Metro sant o gramada de bani !
Pai, hai, frate, la mare, ce mai stai! Astia in doua-trei saptamani se tireaza. 

În portul turistic din Mangalia este o barjă trasă la mal. Pe o distanţă de 50 m sunt peste 100 de pescari la barbun. Aşa pescuit mai bine lipsă. Dar mai sunt locuri bune de barbun dar necunoscute pentru unii.
Eu locuiesc in Constanta si portul Tomis este cel mai bun loc de pescuit barbun, pentru mine. Azi am dat o geana de sus, de pe strada Mircea Cel Batran si culmea, nu prea erau pescari. Pacat ca eram in timpul serviciului ca altfel iar veneam cu sacosa plina acasa. 

Cam asta am vrut şi eu să spun Claudiu. Mai sunt locuri de barbun la fel de bune. Mai este la fosta cherhana din Constanţa, la Eforie Nord, la Eforie Sud vro 3 locuri cunosc numai eu, la placa de la crăpătură . Şi cine ştie cîte or mai fi. Dar din comoditate sau poate din lipsă de material oamenii preferă să se calce pe picioare ca la carne pe timpul lui ceaşcă. Eu nu suport un astfel de pescuit. Ăla este chin. Undiţe încurcate, înjurături, blesteme, aprovizionări cu carne etc. În sfîrşit asta este. Fiecare cu tabietul său.
Acum am venit din portul Tomis si vreau sa spun ca nu mai e nicio urma de barbun si de pescari. Apa e cristal clear, se vede si cea mai mica molusca de pe fund. Nu misca nimic, nici macar guvidul.
Sa vedem zilele urmatoare cum se prezinta.
Sa vedem zilele urmatoare cum se prezinta.
Azi m-am intalnit cu Fetes Eugen in Mangalia si am tras o chefaleala pe un dig din apropierea portului turistic.
Vremea a tinut cu noi in sfarsit si dupa atata ploaie cretina cazuta in fiecare zi, ne-am bucurat de un soare adevarat de vara, insa nu si de vantul care-si schimba des directia, lucru nu tocmai placut la pescuitul marin.
Partida a fost una bunicica, cu trasaturi destul de dese, rateuri si doua capturi de chefal destul de frumusele.
Peste era la greu, se putea vedea cu ochiul liber, apa fiind suficient de limpede, chiar si delfini care urmareau bancurile de chefal.
Una peste alta, a fost ochea.

Vremea a tinut cu noi in sfarsit si dupa atata ploaie cretina cazuta in fiecare zi, ne-am bucurat de un soare adevarat de vara, insa nu si de vantul care-si schimba des directia, lucru nu tocmai placut la pescuitul marin.
Partida a fost una bunicica, cu trasaturi destul de dese, rateuri si doua capturi de chefal destul de frumusele.
Peste era la greu, se putea vedea cu ochiul liber, apa fiind suficient de limpede, chiar si delfini care urmareau bancurile de chefal.
Una peste alta, a fost ochea.

- Pacapescarul
- Moderator
Ai scos de-o prajeala Claule. Apropo, spre rusinea mea, n-am mancat niciodata chefal. Cum e?
Catalin Pavel, tel. 0730636893
mail: pacapescarul@yahoo.com
mail: pacapescarul@yahoo.com