Ordinul de prohibitie pe 2019

Legislaţia română în domeniul pescuitului

Moderatori: cezar, PETREMAN

Alex1958
Mesaje: 21
Membru din: 05 Feb 2014, 12:17
Localitate: Bucuresti
Contact:

Ordinul de prohibitie pe 2019

Mesajde Alex1958 » 19 Dec 2018, 15:39

Salut stimati colegi!
Va scriu in legatura cu proiectul de ordin mentionat in subiect si sunt in special impotriva propunerii de a practica pescuitului catch and release (C&R) la crap in Delta Dunarii promovat de "fostul" nostru coleg Malin Musetescu.
Constat si eu ca pescar recreativ ca in Delta Dunarii densitatea de peste este din ce in ce mai mica pe an ce trece. Cauzele se stiu foarte bine si au fost documentate de cercetarile institutului de specialitate ce functioneaza in cadrul ARBDD.
Ceea ce ma mira este ca masurile restrictive care se iau in acest sens sunt indreptate mai ales impotriva pescarilor recreativi, adica cei cu undita.
Anul acesta (2018) dupa o propunere aberanta, de a se practica de catre pescarii recreativi pescuitul catch and release (C&R) la stiuca, salau, somn si crap, a ramas in ordinul de prohibitie pe 2018 doar C&R la stiuca. Ordinul de prohibitie a aparut foarte tarziu incat stiuca isi depusese deja icrele in aceasta iarna-primavara la emiterea acestuia, deci prohibitia la stiuca a fost ratata. Intarzierea s-a datorat, banuiesc, controverselor starnite de aceasta propunere ciudata. Din cate m-am informat, principalul opozant al propunerii a fost asociatia proprietarilor de pensiuni turistice din Delta Dunarii care si-a vazut periclitate interesele prin disparitia clientilor pescari, dar si ANPA care a constatat ca masura nu se poate impune in practica din cauza lipsei mijloacelor de control.
In anul 2019 se incearca impunerea acestei practici la crap prin proiectul ordinului de prohibitie pe 2019.
Intr-o petitie adresata Guvernatorului ARBDD in perioada de dezbatere la sfarsitul lui 2017 l-am intrebat pe Dl Guvernator in baza caror studii si recomandari stiintifice a propus masura. Raspunsul la aceasta petitie a batut campii cu gratie- il pot pune la dispozitie cui e curios.
Acum vad ca se intampla din nou, dar la crap.
Insa de data asta s-a facut publica sursa de inspiratie:
https://m.jurnalul.antena3.ro/stiri/obs ... 91315.html
Asadar se impune C&R pescarilor recreativi la sugestia pescarilor industriali - care nu au nici un fel de restrictie.
Nu sunt cercetator, dar sunt pescar cu undita de 50 de ani. N-am auzit de nici o apa care sa fie secata de peste cu undita, dar cu plasa si prin braconaj, mai ales electric, da!
Impunerea C&R la crap va indeparta pescarii de crap din delta. Prin indepartarea pescarilor recreativi de pe malul apelor din DD se lasa liber exact braconierilor de tot felul: electricieni, cei cu unelte interzise, etc. Nu cumva asta se si urmareste, mai ales ca propunerea vine chiar de la "pescarii din Delta"?
Stiti foarte bine ca ARBDD nu este in stare sa monitorizeze pescuitul in acest areal. Dl Guvernator al ARBDD cauta in aceasta toamna fonduri sa doteze barcile corpului propriu de control cu GPS (sistem pe care firmele ce detin flota auto in practica de peste 10 ani).
Eliminand incomozii pescari cu undita care alerteaza autoritatile in caz ca observa braconajul electric (aceasta practica este promovata intens in mediile on line!) se mai inlatura niste martori si implicit o bariera in calea braconierilor de tot felul.
In link-ul de mai sus se afirma de catre Dl Guvernator: "Pescarii sunt foarte mulţumiţi de ce a existat anul acesta. La propunerea pescarilor, în 2019 am putea avea pescuit sportiv la crap." Cred ca este destul de clara explicatia.
Solutiile de sporire a densitatii pestelui in Delta Dunarii si in alte areale naturale se cunosc in mediile stiintifice. Pana cand a fost numit Guvernator si Dl Musetescu era un fan al acestora. Ele nu includeau restrictii asupra pescarilor recreativi. Pana cand ajungem sa renaturam suprafetele inundabile si sa reducem si mai mult poluarea apelor probabil ca va mai dura.
In caz extrem as fi de acord si cu o prohibitie totala la crap pe Dunare in Romania- cum a fost prin 1983-84. Dar aceasta sa fie pentru toata lumea (pescari recreativi si industriali) si sa dispara "crapul de Dunare" din galantarele magazinelor de peste. Orice crap vandut sa aiba origine controlabila (ca vinul de origine). Insa nu cred ca este cazul, mai ales ca la noi crapul este totusi o specia alogena - cum este somnul pe Ebro.
Eu unul am facut un comentariu in ideea celor aratate mai sus catre ANPA pentru ca proiectul este in dezbatere publica. Ma intreb daca noi ca asociatie de pescari recreativi cu un numar important de membrii n-ar trebui sa luam o pozitie la acest odrin de prohibitie care ne discrimineaza.
Astept reactia Dumneavoastra!
Cu stima,
Alex1958

Alex1958
Mesaje: 21
Membru din: 05 Feb 2014, 12:17
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Ordinul de prohibitie pe 2019

Mesajde Alex1958 » 14 Ian 2019, 12:13

Stimati colegi,
Desi pare ca nu intereseaza pe nimeni, propunerea ARBDD de C&R la crap in 2019 a fost respinsa de ANPA.
Detalii pe:
https://ziaruldetulcea.ro/propunerea-ca ... l-dragnea/
Toate cele bune!


Înapoi la “Lege, fără tocmeală”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori