De ce nu gasesti intre personajele biblice femei pescar

Meşteşugul povestirii, farmecul lecturii

Moderator: dutustoica

Post Reply
aura
Posts: 11
Joined: 24 Oct 2009, 18:37

De ce nu gasesti intre personajele biblice femei pescar

Post by aura »

O să-mi spuneţi că în acele timpuri numai bărbaţii se ocupau cu pescuitul , vanătoarea şi tot ceea ce însemnă întreţinerea familiei. O fi şi asta o explicaţie.
Eu am găsit încă una.
In urmă cu aproape un an, într-o frumoasă seară de decembrie mi-am invitat prietena care îmi oferă găzduire în frumosul său apartament din Paris la o cină în două la un bistro din Champs Elysee.
Mancarea delicioasă, atmosfera caldă, conversaţia spumoasă. La un moment dat o întreb pe prietena mea ce aş putea face pentru ea în semn de recunoştintă pentru generozitatea cu care mi-a pus la dispoziţie casa sa din inima Parisului. Se gandeşte un pic si imi spune “:
“- Ajută-l pe Mircea “
“- Sigur, răspund, dar cu ce ?”
“- Luaţi-l la pescuit. De la mine refuză orice ajutor pentru obţinerea unui permis şi în general nu pot rosti nici cea mai mică aluzie la pescuit fara să mă ia la trei păzeşte !”
Nu a fost nevoie să-i cer explicaţii; mi-am amintit istoria care-l făcuse pe soţul prietenei mele şi pe prietenii lui să jure solemn ca în viaţa vieţilor lor nu o vor mai implica pe prietena mea într-o acţiune în Deltă sau oriunde la pescuit.
Erau 5 prieteni legaţi de pasiunea pentru pescuit şi au hotărat să-ţi dovedească talentul în arta pescuitului plecand într-o expediţie în Deltă fără altceva de mancare decat ulei, sare,ceapă şi mălai.
Nefericitul Mircea şi-a luat şi nevasta cu el, să-i dovedească faptul că din vremurile biblice pană în prezent, bărbaţii sunt în stare să se hrănească pe ei şi familiile lor prin propriile lor abilităti.
Entuziasm la aşezarea taberei, grabă febrilă pentru pregătirea arsenalului de luptă pentru pescuitul de seară. Se certau încă asupra persoanei care va avea sarcina borşului, care a saramurii. În final s-a stabilit : Doamna rămanea la tabară să facă mămăliga.
Care în bărci, care pe maluri rupte, au pornit cu entuziasm în lupta pentru asigurarea materiei prime pentru cină. Numai că aşa cum se întamplă de fiecare dată , peştele “trăsese” pană ieri, iar azi nu vroia să mănance. De mila lor, vreo două plăticuţe, o babuşcă, două roşioare şi o regină s-au lasat prinse. Nu le-au aruncat. Au ascuns ruşinaţi “ capturile” într-o găleată şi, după o întrunire de urgenţă au decis : “ Aici apa este tulbure şi curenţii puternici. Plecăm toţi pescarii cu bărcile în lacul X ! Zis şi făcut ! Numai că la scurt timp s-a pornit o ploaie rece şi un vant duşmănos. Au rezistat eroic toţi cinci, neîncetand să schimbe momeli, monturi, certandu-se dacă vreunul tuşea si vezi Doamne, sperie peştele. Se pare că oricum peştele era speriat pentru că ei nu au văzut coada de peste !
Într-un tarziu, înfriguraţi , obosiţi, sfaşiaţi de foame, au decis să se întoarcă la tabără şi să pregătească cina de care toţi aveau nevoie. Unii ziceau că ar fi bine să facă un borş “ e oricum o zeamă caldă şi o să aibă ăi miros de peşte “, alţii spuneau :” nu, la tigaie e mai bine ! Se face mai repede şi mai întindem şi în ulei “
Cand se apropiau de tabară au fost surprinşi s-o zărească pe Doamna, în ploaie, afară, aplecată deasupra apei. Surprinderea s-a transformat în furie oarbă cand , apropiindu-se, au înţeles proporţiile dezastrului ! Cu o tandreţe maternă, Doamna lansa la apă captura ascunsă. Disperarea a luat diverse forme ! Burlacii au jurat să nu se însoare niciodată, dar niciodată în viaţa lor.Cei însuraţi s-au felicitat că au venit singuri în Deltă ! Pentru că Mircea era sugrumat de indignare, Doamna a alergat fericită inaintea lui să-i spună : Ăsta era ultimul! Credeam că nu pot să-l salvez ! Daca l-ai fi văzut, Mircea ! Se uita cu ochi rugători la mine şi deschidea gura- uite aşa! L-am aşezat cu grijă în apă, dar nu vroia sa înoate. Noroc că aţi făcut voi gălăgie, că s-a speriat şi a plecat. A, şi să nu uit ! Am făcut mămăliga, dar le-au aruncat-o lor, că e frig şi plouă.
Nici acum , după cinci ani, prietena mea nu a înţeles de ce toţi, dar chiar toţi cei cinci pescari s-au îmbătat rău de tot.
Chiar şi Mircea !
User avatar
Geo
Posts: 465
Joined: 21 Oct 2009, 15:28

Re: De ce nu gasesti intre personajele biblice femei pescar

Post by Geo »

Frumoasă povestire, Aura. Şi cu tâlc...
Felicitări !
Pescuitul = Relaxare în natură
aura
Posts: 11
Joined: 24 Oct 2009, 18:37

Re: De ce nu gasesti intre personajele biblice femei pescar

Post by aura »

Multumesc Geo.
Mai am povesti..
Dumitrescu Iancu
Posts: 2253
Joined: 22 Oct 2009, 19:05

Re: De ce nu gasesti intre personajele biblice femei pescar

Post by Dumitrescu Iancu »

aura wrote:Multumesc Geo.
Mai am povesti..
Le asteptam,Aura!
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: De ce nu gasesti intre personajele biblice femei pescar

Post by valic »

mai asteptam mult ........... ? ca ni s-a uscat gura ............ :lol:
Valic
0744 644 368
Post Reply

Return to “Povestiri pescăreşti”