Culinare

Schimburi de retete culinare cu specific pescaresc si nu numai.

Moderator: dutustoica

laloi
Mesaje: 753
Membru din: 26 Oct 2009, 11:52
Localitate: Bucuresti

Re: Culinare

Mesajde laloi » 14 Ian 2011, 12:23

mersi mult, acu sa stea la borcan, ca abia le-a scos azi din peste...

oana141976
Mesaje: 19
Membru din: 03 Mai 2011, 12:30

Re: Culinare

Mesajde oana141976 » 10 Mai 2011, 08:12

ce ziceti?
bucatarim ceva?
ce v ar interesa?
la asta ma pricep cel mai bine
si mai e ceva?
cine se pricepe sa pescuiasca la somn?
haide ti v am aruncat mingea la fileu :lol:

cezar
Mesaje: 3553
Membru din: 23 Oct 2009, 16:11

Re: Culinare

Mesajde cezar » 10 Mai 2011, 09:16

oana141976 scrie:ce ziceti?
bucatarim ceva?
ce v ar interesa?
la asta ma pricep cel mai bine
si mai e ceva?
cine se pricepe sa pescuiasca la somn?
haide ti v am aruncat mingea la fileu :lol:


Somnul ca somnul, au grija "electricienii" de el, dar va pun o intrebare mai grea: cunoasteti vreo reteta de marinata de obleti ?
Am mancat, cu multi ani in urma, asa ceva la Sfantu Gheorghe si mi-a ramas gandul la ea. :roll:
Ultima oară modificat 10 Mai 2011, 12:08 de către cezar, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Mihai Vinturache
Moderator
Mesaje: 1988
Membru din: 22 Oct 2009, 14:36
Localitate: Bucuresti

Re: Culinare

Mesajde Mihai Vinturache » 10 Mai 2011, 11:46

Sa intelegem ca duminica ai dat lovitura la obleti?

Cezare, intamplator am salvat intr-un fisier o reteta, culeasa in anii trecuti tot de pe net.
O postez exact asa cum am salvat-o.

Marinata de obleţi

Iata si reteta ... R ( marca inregistrata la Sibiu )

Etapele sunt urmatoarele :

1.Prima conditie este sa mergeti la pescuit si sa prindeti obleti
2.Se curata de solzi , cap si organe ( eu ii curat prima oara de solzi
, crestez dupa cap si pe burta si scot capul cu organe cu tot
3.Se spala si se sareaza ; in functie de cantitatea pe care o ai te
orientezi dupa un borcan din sticla sau mai multe ; noi folosim de obicei
borcane 0.400 kg . in cele ce urmeaza ma refer la cantitati pentru acest tip
de borcan.
4.Pe fundul borcanului se pun boabe de piper-1 lingurita mare , foi de
dafin- 3sau 4 , boabe de enibahar ( sau mustar )- 1,2 lingurite mari
5.Se aseaza pestii in borcan ; se pot pune oricum , dar noi ii punem
"in picioare " , adica in coada mai bine zis
6.Odata umplut borcanul cu pesti , se pun deasupra din nou : boabe de
piper - 1 lingurita , frunze de dafin - 1-2 , boabe de enibahar sau mustar -
1 lingurita , dupa care se toarna ulei astfel incat sa acopere bine pestii
pina sus ) , si se pun 2 lingurute de otet
7.Se inchide borcanul cu celofan sau capac si se pune la fiert in
"DUNST"
8.Acum trebuie sa va explic tehnologia de fiert in "DUNST" :
- luati o cratita mare dar care sa incapa pe aragaz si in care sa-ti
incapa toate borcanele
- pe fundul cratitei se pune o carpa pe care se aseaza borcanele
,dupa care se umple cratita cu apa pina aproape de capacele borcanelor
- borcanele se acopera cu un servet si toata instalatia se pune la
fiert la " FOC MIC "
- din momentul in care apa incepe sa clocoteasca se lasa 7-8 ore

Cam asta-i. Pofta buna ( garantat ! )

nu trebuie neaparat sa o fierbi atata. eu am fiet-o vreo 2 - 2,5 ore si a iesit f buna.
nu am avut insa rabdarea sa o tin mai mult de doua saptamani pentru ca a iesit foarte gustoasa.
poti pune si putina vegeta, ii da gust

---------------
Comentariul meu (Mihai): Reteta e simpla. Ce te faci cu curatatul obletilor???
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!

oana141976
Mesaje: 19
Membru din: 03 Mai 2011, 12:30

Re: Culinare

Mesajde oana141976 » 10 Mai 2011, 12:03

da interesant eu am alta reteta fiti atent ,prinzi obletii :D ,ii cureti ii speli apoi ii lasi in sare 24 de ore ,apoi ii scoti ii lasi in apa o ora apoi ii pui la scurs si ii asezi in borcane cum doresti tu dupa care pui la fiert 2 parti apa una otet cu foi de dafin piper boabe enibahar ,dupa ce a dat un clocot pui marinata la racit cind e rece perfect torni marinata pestte obleti pui capacul si bagi la rece pofta buna tine si iarna sa mi spui ce ti a iesit ,salutari :)

cezar
Mesaje: 3553
Membru din: 23 Oct 2009, 16:11

Re: Culinare

Mesajde cezar » 10 Mai 2011, 12:07

Multumesc, Mihai si Oana !

Am sa incerc ambele retete, obleti sa fie destui!
De-abia astept deschiderea pescuitului la Dunare, unde sper sa "agonisesc" ceva obleti pentru proba !

Mihai, duminica am stat acasa, m-a speriat potopul ala de ploaie! :twisted:

oana141976
Mesaje: 19
Membru din: 03 Mai 2011, 12:30

Re: Culinare

Mesajde oana141976 » 10 Mai 2011, 13:16

vine ea si vremea buna ,mai e un pic tocmai bine trece si prohibitia si atunci nu ne va mai opri nimeni doar sf ilie cu carul sau si biciul de fulgere ,o zi buna sa aveti :D

Avatar utilizator
valic
Mesaje: 1731
Membru din: 25 Oct 2009, 12:24
Localitate: Bucuresti

Re: Culinare

Mesajde valic » 10 Mai 2011, 16:58

oana141976 scrie:da interesant eu am alta reteta fiti atent ,prinzi obletii :D ,ii cureti ii speli apoi ii lasi in sare 24 de ore ,apoi ii scoti ii lasi in apa o ora apoi ii pui la scurs si ii asezi in borcane cum doresti tu dupa care pui la fiert 2 parti apa una otet cu foi de dafin piper boabe enibahar ,dupa ce a dat un clocot pui marinata la racit cind e rece perfect torni marinata pestte obleti pui capacul si bagi la rece pofta buna tine si iarna sa mi spui ce ti a iesit ,salutari :)

asa este reteta cea buna,

eu stiam 1/3 apa si otzet, in rest e la fel, se poate consuma dupa 24 ore, e bestiala, la fel se face si lacherda de scrumbie ......... o bunatate ...
Valic
0744 644 368

oana141976
Mesaje: 19
Membru din: 03 Mai 2011, 12:30

Re: Culinare

Mesajde oana141976 » 10 Mai 2011, 19:27

pe topicul meu cu retete gasiti reteta de ,,lacherda ,,are si foto .dar sa nu uitam si de scrumbia afumata ,care si aceasta e un deliciu si putem prepara din ea salata si bineinteles omleta cu afumatura care iar e un deliciu :D

Avatar utilizator
Miyagi
Mesaje: 1408
Membru din: 05 Feb 2010, 16:45
Contact:

Re: Culinare

Mesajde Miyagi » 19 Iun 2011, 17:33

Doamna Oana tot respectul si aprecierea din partea unui coleg de serviciu si a sotiei sale care au nimerit din intamplare la Casa Coral. Prospectau restaurantele din Sulina si mi-a zis ca la Dvs. au mancat cel mai bine si mai ieftin, marturisesc ca si spre surprinderea mea. Nu sunt pescari ci au fost luna trecuta pentru o saptamana in Sulina in concediu.

oana141976
Mesaje: 19
Membru din: 03 Mai 2011, 12:30

Re: Culinare

Mesajde oana141976 » 20 Iun 2011, 10:26

Miyagi scrie:Doamna Oana tot respectul si aprecierea din partea unui coleg de serviciu si a sotiei sale care au nimerit din intamplare la Casa Coral. Prospectau restaurantele din Sulina si mi-a zis ca la Dvs. au mancat cel mai bine si mai ieftin, marturisesc ca si spre surprinderea mea. Nu sunt pescari ci au fost luna trecuta pentru o saptamana in Sulina in concediu.

buna ziua ,ma bucur sa aud asta ,imi pare rau ca nu i am cunoscut, le puteam prezenta oferta si poate si o ciorba pescareasca ca la mama ei ,dar nu se stie niciodata ,salutari si respectele mele .

Avatar utilizator
Miyagi
Mesaje: 1408
Membru din: 05 Feb 2010, 16:45
Contact:

Re: Culinare

Mesajde Miyagi » 20 Iun 2011, 10:42

oana141976 scrie:
Miyagi scrie:Doamna Oana tot respectul si aprecierea din partea unui coleg de serviciu si a sotiei sale care au nimerit din intamplare la Casa Coral. Prospectau restaurantele din Sulina si mi-a zis ca la Dvs. au mancat cel mai bine si mai ieftin, marturisesc ca si spre surprinderea mea. Nu sunt pescari ci au fost luna trecuta pentru o saptamana in Sulina in concediu.

buna ziua ,ma bucur sa aud asta ,imi pare rau ca nu i am cunoscut, le puteam prezenta oferta si poate si o ciorba pescareasca ca la mama ei ,dar nu se stie niciodata ,salutari si respectele mele .

N-a fost nici o problema. Nici mie nu mi-au spus ca le-as fi zis macar sa va salute din partea mea. Mi-au povestit numai la intoarcere. Salutari si sarutari de maini, asemenea!

oana141976
Mesaje: 19
Membru din: 03 Mai 2011, 12:30

Re: Culinare

Mesajde oana141976 » 22 Iun 2011, 08:19

toate cele bune va doresc si eu sa auzim de bine ...................... :)

Florin Munteanu
Mesaje: 259
Membru din: 26 Oct 2009, 09:47

Re: Culinare

Mesajde Florin Munteanu » 24 Iun 2011, 16:07

Castravetii Dunareni

Cu o zi sau doua inainte de iesirea la Dunare iau castraveti si mai nou si dovlecei (multumesc Ono!), ii tai in
jumatati sau sferturi si torn deasupra otet de la gogosarii pusi de nevasta-mea anul trecut. Pe malul Dunarii ajung
tocmai buni langa gulasul lui Cezar sau fasolea lui Iancu.
Cu otetul de la gogosarii de anul trecut e ceva mai complicat = nu pot decat sa transcriu reteta neveste-mii:

La un borcan de 15 l :
- 7 Kg gogosari mari rosii,
- 1 Kg morcovi,
- 4 teline cat pumnul cu frunze cu tot,
- 1 conopida cca. 750 g
- 5 fire subtiri de hrean
- 3 crengute de visin cu frunze verzi
- 1 mana boabe de mustar
- 3 l otet (bun!) plus 6 l apa
- 9 linguri cu varf de sare
- 18 linguri zahar sau miere
- 2 foi de dafin
- cateva boabe de piper.

Se taie gogosarii jumatati, se spala, se curata morcovii, se taie felii sau floricele sau braduti, se curata
telina, se taie felii, se desface conopida buchetele. Se pun straturi in borcan.
Se pun la fiert apa, otetul, sarea, mierea, mirodeniile.
Cand clocotesc se pun frunzele de telina cu cotoare cu tot.
Se mai pun in borcan si hreanul, mustarul, crengutele de visin, frunzele de telina si niste bete sau scandurele ca
sa tina gogosarii scufundati.
Se pune borcanul pe niste cutite, se inveleste in prosoape udate cu apa rece.
Se toarna lichidul fierbinte cu un polonic peste gogosari, putin cate putin, pana se acopera continutul.
Se pune o farfurioara deasupra si se lasa sa se raceasca.
A doua zi se mai completeaza cu zeama rece si se leaga cu celofan pus in doua, partea interioara udata cu putina
apa calda.
Se tin la rece si se mananca cu friptura, preferabil de porc.
Prin aprilie - mai gogosarii s-au terminat dar otetul a ramas limpede, gustos si parfumat pentru castravetii de
Dunare si alte aplicatii la fel de apetisante.

Pofta buna!
Florin si Viorica Munteanu

Avatar utilizator
rebeu
Mesaje: 909
Membru din: 25 Oct 2009, 16:50
Localitate: Bucureşti

Re: Culinare

Mesajde rebeu » 24 Iun 2011, 17:26

Nea Florine să-ţi dea Domnu' sănătate şi ce mai vrei pe lângă. Nu mai scăpam de gura consoartei... De când a văzut pozele mă înnebunise cu dovleceii ăia! Acu' s-o văd ce mai zice! :lol: :lol: :lol:
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
va rog sa mai aveti rabdare...
--
RBu'

oana141976
Mesaje: 19
Membru din: 03 Mai 2011, 12:30

Re: Culinare

Mesajde oana141976 » 04 Iul 2011, 13:32

super reteta de castraveti, am copiat o si eu ,sper ca nu va suparati .

savu alexandru
Mesaje: 132
Membru din: 04 Noi 2009, 13:15

Re: Culinare

Mesajde savu alexandru » 04 Iul 2011, 14:46

Am facut reteta, dupa ce am mancat dovlecei murati cu castraveti dar nu a fost nevoie sa mai astept un an sa am otet de la gogosari murati!
Am luat dovlecei, castraveti, marar crengute si am taiat pe lung, am pus sare, piper, curry, chily, apa!
Am pus in borcane, intercalat dovlecel cu castravete si a iesit perfect, dupa 3 zile!
Am recuperat un an(cu otetul din gogosari!).
Cand se termina o "transa" mai pun/completez in aceiasi "zeaama' cu putin adaos de sare cu castraveti/dovlecei!

Florin Munteanu
Mesaje: 259
Membru din: 26 Oct 2009, 09:47

Re: Culinare

Mesajde Florin Munteanu » 04 Iul 2011, 15:44

Sunt convins ca exista si alte retete bune dar totusi, castravetii in saramura cred ca au alt gust - eu ma feresc de sare dupa cum altii se feresc de otet. Pe de alta parte, astia nu stau - trebuie mancati exact la momentul potrivit !

Avatar utilizator
Dan T
Mesaje: 684
Membru din: 08 Iun 2010, 13:27
Contact:

Re: Culinare

Mesajde Dan T » 05 Sep 2012, 12:12

Proba incarcare foto din calculator :D
Fişiere ataşate
20120819_112227.jpg
20120819_112227.jpg (211.95 KiB) Vizualizat de 16330 ori

Claudiu
Mesaje: 1836
Membru din: 25 Oct 2009, 16:18
Localitate: Constanta

Re: Culinare

Mesajde Claudiu » 06 Sep 2012, 22:42

Cea mai tare reteta de marinata cu peste marin:
(am experimentat-o si e belea)

Ingrediente - Marinata de peste
1 kg macrou (curatat si taiat feliute de 2 degete) scrumbie, stavrid, hamsie sau chiar oblet.
3-4 foi de dafin
boabe de piper
2 cepe taiate solzisori
100 g masline
2 morcovi, o legatura marar
ulei
otet.
Mod de preparare - Marinata de peste:
Asezi pestele in cercuri intr-o cratita sau castron, alternand un strat de peste cu unul de sare (chiar daca pare exagerata cantitatea de sare, pestele va absorbi doar cat are nevoie).
Astfel pregatit, pestele va sta la rece 24 de ore.
Apoi scurgi zeama, acoperi cu otet si lasi din nou 24 de ore la rece.
Scurgi otetul si pui ulei peste peste si dai alte 24 de ore la frigider.
Apoi scurgi uleiul intr-o craticioara (poti adauga si putina apa in ulei, dar nu-i obligatoriu), incingi bine pe foc, pui foile de dafin si boabele de piper.
Asezi pestele in borcan (daca nu iI consumi imediat) sau pe un platou, presari printre el ceapa taiata solzisori, mararul, masline si feliute de morcovi.
Adaugi uleiul fierbinte, doar in cazul pestelui pus la borcan.
The best ever !


Înapoi la “Retete culinare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator