Culinare

Schimburi de retete culinare cu specific pescaresc si nu numai.

Moderator: dutustoica

User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Culinare

Post by arlan »

Un OM adevarat, a se citi pescar, este cel care stie si la ce e bun si cum "functioneaza" produsul muncii sale. Pe cale de consecinta, un forum de pescari fara topicul pe care-l propun e cel putin ca ******* fara finalizare. :lol: :lol:
Pentru a evita "nesadisfactia" :cry: , supun atentiei o "scula" numa buna, testata si fiabilizata de mine de circa 5 ani ( sper ca n-ati ramas cu gandul in subconstientul de mai sus ). " Scula " despre care vreau sa povestesc ( nu in stil Ion Creanga ), am revazut-o de curand si in mag. online de camping si altele in gen.
Subiect: o cutie mai larguta stil pantofi, adica cu capac ce se inchide fest( etans ), a mea L x l x H = 500x350x150 mm, in interior prevazuta cu un gratar tip plasa , L ~ 10 mm, inramat si cu picioare ~ 50 mm si manere, de dimensiuni cat mai apropiate de L x l cutie.
Functionare: se arunca pe fundul cutii 3 maini de rumegus( de preferinta aromat ), pe gratar se aseaza ....burti de somn, crap :lol: :lol: :lol: ...sau fileuri, in prealabil chinuite putzin in baitz de vin, dafin, piper, se aseaza in cutie gratarul garnisit ( vezi mai'nainte), peste ( adica deasupra, ca va duce gandu iar aiurea ) rumegus, se inchide cutia cu capacul si se aseaza peste ( iar termenul asta nedefinit ) jeratic incins, poate chiar inainte sa se stinga focul.
Rezultat : iese un batoc super rapid, caracteristic afumat fierbinte .................. aoleoooo !!!! nu se mai termina prohibitzia asta odata ...
POFTA BUNA si sa curga spritzu' :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
User avatar
Pacapescarul
Moderator
Posts: 461
Joined: 23 Oct 2009, 17:05

Re: Culinare

Post by Pacapescarul »

La ce magazin ai vazut "agregatu"?
Catalin Pavel, tel. 0730636893
mail: pacapescarul@yahoo.com
User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by arlan »

ceva mai elegant vezi aici ........
http://www.mastershop.ro/produs.php?id_ ... ezlat=1280
a mea e "handmade" de unu' in Obor, pe Chiristigii, dar secretul este la gatit, pana afli secretele, ca la cuptor...
Am folosit-o si direct pe aragaz cand am avut cantitatzi mai mari sau bucatarul a vrut sa incerce si " balot in poleiala" ....dar confirm eu, si obletele a iesit ca la balamuc ....
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
User avatar
Pacapescarul
Moderator
Posts: 461
Joined: 23 Oct 2009, 17:05

Re: Culinare

Post by Pacapescarul »

Musai sa ne delectezi cu o afumatura "live", pe malul Dunarii.
Catalin Pavel, tel. 0730636893
mail: pacapescarul@yahoo.com
Gabi
Posts: 166
Joined: 25 Oct 2009, 20:34
Location: bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by Gabi »

Pacapescarul wrote:Musai sa ne delectezi cu o afumatura "live", pe malul Dunarii.
Eu zic ca ar fi bine ca subiectele culinare sa fie mutate in locul concursurilor ,iar acestea chiar aici.

Am fost azi la magazinul din hala indicat de dl. Petrovici. De altfel de mai multe ori am avut surprize placute la acest stand din hala.
Azi n-am gasit barbun (cica sa incerc vineri sau sambata). In schimb surpriza s-a numit "randunica de mare" :D .Proaspata ,cam la 20 cm ,si doar 14 lei kg :o :shock: . N-am mancat in viata mea , cred ca e delicios ca tot pestele marin rosu ,dar e prea putin sa experimentez ,asa ca rog cunoscatorii sa zica cate ceva despre cum e mai bine de preparat .

& Adar N-am intrebat de delfin ca n-am trecut prin macelarie si, oricum, la "peste" nu-ncape-n galantar :lol:
chestii socoteli
User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by arlan »

Prepararea icrelor
( fara gris, miez de paine, amidon sau alte sau alte falsuri ).

Icrele, ca sa poata sa fie preparate, trebuie sa fi stat indeajuns cu sare incat culoarea lor sa devina rosu-caramizi ( ma refer in special la icrele de crap si caras, recoltate proaspat din
peste si conservate ). Cu aproximatie, 10-15 zile.
Se scoate din borcan cantitatea de icre dorita, si se lasa sa ajunga la temperatura camerei, fara sa se forteze.
Uleiul si lamaia folosite, trebuiesc deasemenea sa fie la temperatura camerei.
Se pun icrele intr-un bol pt mixer, si, se bat cu paletele subtiri, intai pe viteza mica si apoi, treptat, se creste viteza. Se bat pana cand o buna parte din icre se sparg, ajungand o solutie laptoasa, in care plutesc restul de bobite ramase intregi. Acea substanta din icrele sparte face ca acestea sa se lege, ca si maioneza, fara sa fie nevoie de alti lianti...
In acest moment, incepeti sa adaugati ulei, putin cate putin. Eu pun cate o cantitate aproximativ egala cu o lingura, intr-o parte a bolului, tinand paletele in cealalta parte, apoi vin cu paletele usor in zona cu ulei, intrand treptat si
ingloband uleiul in masa icrelor... cand acestea au inghitit tot uleiul, mai dau doua ture pentru omogenizare si apoi iar ulei...
La un moment dat, compozitia incepe sa fie foarte vascoasa... in acest moment o ajutam un pic cu putina apa RECE, tot asa, pusa intr-o parte si apoi inglobata treptat. Daca nu ajutam cu putina apa, insistand cu ulei sau punand direct lamaie, le taiem.
Abia cand incep sa se mai “inmulteasca”, punem si zeama de lamaie, pe care am stors-o inainte. Tot cate putin si tot inglobata treptat.. daca nu facem asa cu uleiul, apa si lamaia, riscam ca icrele sa se taie. Mergem alternativ, ulei, lamaie, ulei lamaie ( apa doar daca mai este necesar, daca devin iar prea tari – se cunoaste si prin faptul ca opun rezistenta mixerului ).
Din aproape in aproape, jonglam cu taria compozitiei ( uleiul intareste, apa si lamaia le mai lichefiaza putin ) pana suntem multumiti de cantitate, aspect, vascozitate si mai ales gust. In momentul cand ne oprim, salata trebuie sa aiba o consistenta ca de frisca, sa adere la peretii vasului, si sa nu “curga” daca intoarecem vasul.
Daca incep sa se desprinda de vas si deja au un aspect uleios, (m lucru nerecomandat ) inseamna ca ati exagerat cu uleiul ( comparativ cu celelalte ingrediente ) si mai aveti foarte putin pana sa le taiati. Mai adaugati usor putina apa sau lamaie si va opriti.
Intrucat nu au ingredienti “ajutatori, merg facute mai acrisoare.
La sfarsit, adaug in intreaga cantitate, o lingura de icre “nepreparate”, si amestec usor, doar pentru omogenizare, ca sa le dea atat un aspect frumos cat si gust ( bobitele raman intregi si se sparg de cerul gurii cand mananci – un deliciu ).
Cantitati recomandate, ( ies aproximativ ca volum 1 litru de salata de icre ):
250 g icre sarate ( din care aproximativ un sfert raman pentru adaugat la sfarsit )
5-600ml ulei de floare, din cel fara gusturi ascunse... o lamaie mare, sau 2 mici, dupa gust ( oricum trebuiesc mai acrisoare ca sa nu fie grele ) apa rece ( unii folosesc minerala” sau sifon ) in functie e necesitati: 25-50 ml.
Ceapa, tocata cat mai marunt, dupa gust.
Puneti ceapa doar in cantitea pe care aproximati ca o serviti la o masa... ceapa are tendinta sa dea un gust amarui, daca sta de la o zi la alta.
Niciodata lingura, furculita sau paletele de la mixer, ca sa le scuturati, nu le “bateti” de marginea vasului cu icre preparate. Niciodata nu trantiti vasul pe masa. Riscul de taiere este enorm.
Cand le serviti, le asezati intr-un castron si le ornati cu masline. Cele taiate felii sunt ideale, dar nu exagerati, sa ramana gustul de icre.
SFAT IMPORTANT:
Nu serviti icrele proaspat preparate. Desi tentatia e mare, ele sunt reletiv calde, si pot sa cada greu....si riscati sa stricati un potential festin datorita unei mici lacomii... lasati-le sa stea un pic la frigider... reci sunt cele mai bune. Nu le raciti fortat ( congelator ) ca se taie. Ce mai conteaza 10-20 de minute. Oricum ati gustat prea mult pe parcurs cand le-ati preparat... puteti sa mai rabdati un pic.
Din acelasi motiv, recomand asezarea lor pe masa, in cazul unei mese festive, exact in momentul servirii... nu le lasati sa zaca pe masa la rand cu mezelurile si alte aperitive...e pacat ... si gustul si aspectul au de suferit in cazul mentinerii la caldura... lumea le va ocoli.

STIU SIGUR: icrele care nu au apucat sa stea cu sare ( pana schimba culoarea si bobita devine mai dura ) nu "se leaga" in momentul in care se incearca adaugarea de ulei.
Din experienta proprie.
Ma refer aici strict la metodele de preparare ( in casa ) in care nu se foloseste gris fiert sau miez de paine inmuiat, ca "liant", ( sau diversi alti aditivi: amidon, gelatina, gume guar sau gume xantan, agenti de ingrosare/gelificare, folositi de producatorii industriali de salate de icre - cititi un pic eticheta ca sa stiti ce cumparati ! )

Daca la prepararea in casa se foloseste gris fiert, atunci nu mai are importanta, pentru ca emulsia se va face intre pasta de gris, lamaie si ulei... fara sa mai fie nevoie sa intervina proteina din icra.
Puteti sa faceti salata si din boabe de mustar in acest caz ( glumesc ).

Dar daca vreti sa faceti salata DE ICRE, asa cum este normal, acestea trebuie sa stea cu sare. Numai in acest caz proteina din interiorul boabelor care se sparg cand incepeti prepararea, va emulsiona cu uleiul si lamaia, rezultand ca un fel de maioneza in care stau restul de boabe de icre.

Oricum, am inteles ca sararea icrelor are si un rol de deparazitare.

In cazul in care s-a gresit dozajul de sare ( in plus ) se pot pune icrele la desarat, intr-o panza curata, in apa rece sau lapte, cam cu o ora inainte de preparare. Se schimba apa din cand in cand, si se scurg foarte bine inainte de a incepe prepararea.
Acelasi lucru se poate face si in situatia in care sarea este contraindicata medical. Acest tratament nu va elimina complet sarea, dar o reduce substantial, atat cat sa poti sa-ti faci pofta chiar daca esti "la regim".
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
User avatar
Pacapescarul
Moderator
Posts: 461
Joined: 23 Oct 2009, 17:05

Re: Culinare

Post by Pacapescarul »

Multumim Arlan,
Eu fac des salata de icre si unele precizari de mai sus sunt foarte utile.
La cat mai multe retete!
Catalin Pavel, tel. 0730636893
mail: pacapescarul@yahoo.com
User avatar
Mihai Vinturache
Moderator
Posts: 2000
Joined: 22 Oct 2009, 14:36
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by Mihai Vinturache »

Am invatat si eu o mica smecherie.
Incercati ca, in loc de apa, in reteta de mai sus sa folositi BERE.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by arlan »

...parol ...."bucatarul" nost a pus vreo 100 ml de rom ( era pe inserat si n-avea ochetzii pe nas .... tzantzarime ), s-a prins dupa " dampf ", a tacut malc, si-a iesit ceva de vis, in 10 min era si lis castronul .... :lol: , ca se servise si cate un rom de fiecare ca aperitiv, si totzi au zis c-a ramas pe " papile ", asa ca dai shpritze pana s-a dormit in shezlong pana dimineatza cand ne-a trezit schimbul 1 sa plece pe canale .............
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
Gabi
Posts: 166
Joined: 25 Oct 2009, 20:34
Location: bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by Gabi »

Imi spuneti si mie daca icrele de lin sunt bune de ceva sau miros a namol ? Am o gramada si nu stiu daca sa le-arunc sau nu. Multumesc
chestii socoteli
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by valic »

le pui la ciorba, fierte, sunt minunate
Valic
0744 644 368
User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by arlan »

valic wrote:le pui la ciorba, fierte, sunt minunate
... la ciorba sunt super cele in placenta, cele nematurate si care se desprind NU, la fel si laptzii, si ficatzii ( la cat ne ataca ei la ficatzi si merita ) :( , numa atentie la icrele de stiuca in placenta, tre bine fierte, poa'sa fie parazitata de tenie. Se intzelege ca si atunci cand recoltam, musai bine frecate cu sare grunjoasa si furculita si bine pigulita de pielitze (de la placenta fratzilor .... nu mai statzi cu gandul la stuci , in curand le vedem numa in "almanahe") :roll:
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
Gabi
Posts: 166
Joined: 25 Oct 2009, 20:34
Location: bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by Gabi »

Raman la parerea ca trebuie creat subiect separat cu "culinarele" .Zic ca nu prea merge la "anunturi"
arlan wrote:
valic wrote:le pui la ciorba, fierte, sunt minunate
... la ciorba sunt super cele in placenta, cele nematurate si care se desprind NU, la fel si laptzii, si ficatzii ( la cat ne ataca ei la ficatzi si merita ) :( , numa atentie la icrele de stiuca in placenta, tre bine fierte, poa'sa fie parazitata de tenie. Se intzelege ca si atunci cand recoltam, musai bine frecate cu sare grunjoasa si furculita si bine pigulita de pielitze (de la placenta fratzilor .... nu mai statzi cu gandul la stuci , in curand le vedem numa in "almanahe") :roll:

Eu unul le scot pielitele cu mixerul la turatie mica (se pierde ceva dar merita) .Si apoi la congelator cateva zile cred ca e suficient .
Vali ,buna idee cu ciorba dar deja placentele erau sparte ,asa ca n-am curaj . Vad eu in ce nada hoata le pun :lol:
chestii socoteli
savu alexandru
Posts: 132
Joined: 04 Nov 2009, 13:15

Re: Culinare

Post by savu alexandru »

Intamplator m-am uitat azi pe "topic" si am vazut ca sunt multi neaveniti care dau sfaturi , gen litera de lege!
Am prins peste cu icre(crap, caras) am colectat icrele, le-am sarat si dupa cateva ore am facut salata si a iesit excelenta!
Daca le pui la sare o perioda lunga ce satisfactie mai ai sa faci salata chiar pe malul apei? Superspecialistul din topic spunea ca trebuie sa stea cu sare cel putin 15 zile(ramane sa spuna daca la soare sau la umbra!).
Este foarte ciudat ca multi "bucatari" nu au habar de multe lucruri dar dau "sfaturi"!
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by valic »

savu alexandru wrote:Intamplator m-am uitat azi pe "topic" si am vazut ca sunt multi neaveniti care dau sfaturi , gen litera de lege!
Am prins peste cu icre(crap, caras) am colectat icrele, le-am sarat si dupa cateva ore am facut salata si a iesit excelenta!
Daca le pui la sare o perioda lunga ce satisfactie mai ai sa faci salata chiar pe malul apei? Superspecialistul din topic spunea ca trebuie sa stea cu sare cel putin 15 zile(ramane sa spuna daca la soare sau la umbra!).
Este foarte ciudat ca multi "bucatari" nu au habar de multe lucruri dar dau "sfaturi"!
Savule,

Cine puii mei ti-a zis ca trebuie sa stea la sare 15 zile ................?
1-2 zile e suficient, dar nu mai putin .............

Bafta la mancat icre ............

Cele bune
Valic
0744 644 368
User avatar
Pacapescarul
Moderator
Posts: 461
Joined: 23 Oct 2009, 17:05

Re: Culinare

Post by Pacapescarul »

Bre nea' Savule, tare "acru" mai esti cateodata in postari. Omul a scris cum procedeaza, puteai foarte bine sa scrii si mata cum procedezi, fara sa folosesti apelative cu tenta jignitoare.
Catalin Pavel, tel. 0730636893
mail: pacapescarul@yahoo.com
laloi
Posts: 765
Joined: 26 Oct 2009, 11:52
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by laloi »

Reteta data de Arlan e valabila si pt icrele de salau? Am un exemplar de vreo 2kg si ceva si are icre... Sau mai bine spus, sunt comestibile? Multumesc anticipat
User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by arlan »

.... valabila, valabila .... numa sa ia ceva sare inainte de pregateala la temperatura camerei ...timp in care faci un usor antrenament cu o "baba galbioara" de 50*... si tot inainte de mixaj bagi un tandem galben cu gazos la rece ....
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
laloi
Posts: 765
Joined: 26 Oct 2009, 11:52
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by laloi »

arlan wrote:...si tot inainte de mixaj bagi un tandem galben cu gazos la rece ....
"Cantonamentul" l-am inteles :D , da expresia de mai sus neam... daca are legatura cu pregatirea icrelor, as cere ceva explicatii, daca face parte tot din antrenament, mai bine nu, ca nu mai ajung la meci ;) tks
User avatar
arlan
Posts: 462
Joined: 23 Apr 2010, 11:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Culinare

Post by arlan »

:o ...o 3/4 cu dop de pluta in tandem cu 1/1 " carbogazoasa naturala " ........... atentie!!! ptr albitul icrelor se poate folosi si sifon, musai la temperatura camerei ......si painea 1 min pe o tabla incinsa .... sa ai pofta
"Teorie este atunci cand stii totul dar nu merge nimic.
Practica este atunci cand merge totul dar nu stii de ce.
Eu imbin teoria cu practica Nu merge nimic si nu stiu de ce"

Sorin Varlan
0724.211.286 orange/ 0766517110 cosmote/ 0770202976 digi
Post Reply

Return to “Retete culinare”