Culinare

Schimburi de retete culinare cu specific pescaresc si nu numai.

Moderator: dutustoica

laloi
Posts: 765
Joined: 26 Oct 2009, 11:52
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by laloi »

mersi mult, acu sa stea la borcan, ca abia le-a scos azi din peste...
oana141976
Posts: 19
Joined: 03 May 2011, 12:30

Re: Culinare

Post by oana141976 »

ce ziceti?
bucatarim ceva?
ce v ar interesa?
la asta ma pricep cel mai bine
si mai e ceva?
cine se pricepe sa pescuiasca la somn?
haide ti v am aruncat mingea la fileu :lol:
cezar
Posts: 3609
Joined: 23 Oct 2009, 16:11

Re: Culinare

Post by cezar »

oana141976 wrote:ce ziceti?
bucatarim ceva?
ce v ar interesa?
la asta ma pricep cel mai bine
si mai e ceva?
cine se pricepe sa pescuiasca la somn?
haide ti v am aruncat mingea la fileu :lol:
Somnul ca somnul, au grija "electricienii" de el, dar va pun o intrebare mai grea: cunoasteti vreo reteta de marinata de obleti ?
Am mancat, cu multi ani in urma, asa ceva la Sfantu Gheorghe si mi-a ramas gandul la ea. :roll:
Last edited by cezar on 10 May 2011, 12:08, edited 1 time in total.
User avatar
Mihai Vinturache
Moderator
Posts: 2000
Joined: 22 Oct 2009, 14:36
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by Mihai Vinturache »

Sa intelegem ca duminica ai dat lovitura la obleti?

Cezare, intamplator am salvat intr-un fisier o reteta, culeasa in anii trecuti tot de pe net.
O postez exact asa cum am salvat-o.

Marinata de obleţi

Iata si reteta ... R ( marca inregistrata la Sibiu )

Etapele sunt urmatoarele :

1.Prima conditie este sa mergeti la pescuit si sa prindeti obleti
2.Se curata de solzi , cap si organe ( eu ii curat prima oara de solzi
, crestez dupa cap si pe burta si scot capul cu organe cu tot
3.Se spala si se sareaza ; in functie de cantitatea pe care o ai te
orientezi dupa un borcan din sticla sau mai multe ; noi folosim de obicei
borcane 0.400 kg . in cele ce urmeaza ma refer la cantitati pentru acest tip
de borcan.
4.Pe fundul borcanului se pun boabe de piper-1 lingurita mare , foi de
dafin- 3sau 4 , boabe de enibahar ( sau mustar )- 1,2 lingurite mari
5.Se aseaza pestii in borcan ; se pot pune oricum , dar noi ii punem
"in picioare " , adica in coada mai bine zis
6.Odata umplut borcanul cu pesti , se pun deasupra din nou : boabe de
piper - 1 lingurita , frunze de dafin - 1-2 , boabe de enibahar sau mustar -
1 lingurita , dupa care se toarna ulei astfel incat sa acopere bine pestii
pina sus ) , si se pun 2 lingurute de otet
7.Se inchide borcanul cu celofan sau capac si se pune la fiert in
"DUNST"
8.Acum trebuie sa va explic tehnologia de fiert in "DUNST" :
- luati o cratita mare dar care sa incapa pe aragaz si in care sa-ti
incapa toate borcanele
- pe fundul cratitei se pune o carpa pe care se aseaza borcanele
,dupa care se umple cratita cu apa pina aproape de capacele borcanelor
- borcanele se acopera cu un servet si toata instalatia se pune la
fiert la " FOC MIC "
- din momentul in care apa incepe sa clocoteasca se lasa 7-8 ore

Cam asta-i. Pofta buna ( garantat ! )

nu trebuie neaparat sa o fierbi atata. eu am fiet-o vreo 2 - 2,5 ore si a iesit f buna.
nu am avut insa rabdarea sa o tin mai mult de doua saptamani pentru ca a iesit foarte gustoasa.
poti pune si putina vegeta, ii da gust

---------------
Comentariul meu (Mihai): Reteta e simpla. Ce te faci cu curatatul obletilor???
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
oana141976
Posts: 19
Joined: 03 May 2011, 12:30

Re: Culinare

Post by oana141976 »

da interesant eu am alta reteta fiti atent ,prinzi obletii :D ,ii cureti ii speli apoi ii lasi in sare 24 de ore ,apoi ii scoti ii lasi in apa o ora apoi ii pui la scurs si ii asezi in borcane cum doresti tu dupa care pui la fiert 2 parti apa una otet cu foi de dafin piper boabe enibahar ,dupa ce a dat un clocot pui marinata la racit cind e rece perfect torni marinata pestte obleti pui capacul si bagi la rece pofta buna tine si iarna sa mi spui ce ti a iesit ,salutari :)
cezar
Posts: 3609
Joined: 23 Oct 2009, 16:11

Re: Culinare

Post by cezar »

Multumesc, Mihai si Oana !

Am sa incerc ambele retete, obleti sa fie destui!
De-abia astept deschiderea pescuitului la Dunare, unde sper sa "agonisesc" ceva obleti pentru proba !

Mihai, duminica am stat acasa, m-a speriat potopul ala de ploaie! :twisted:
oana141976
Posts: 19
Joined: 03 May 2011, 12:30

Re: Culinare

Post by oana141976 »

vine ea si vremea buna ,mai e un pic tocmai bine trece si prohibitia si atunci nu ne va mai opri nimeni doar sf ilie cu carul sau si biciul de fulgere ,o zi buna sa aveti :D
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: Culinare

Post by valic »

oana141976 wrote:da interesant eu am alta reteta fiti atent ,prinzi obletii :D ,ii cureti ii speli apoi ii lasi in sare 24 de ore ,apoi ii scoti ii lasi in apa o ora apoi ii pui la scurs si ii asezi in borcane cum doresti tu dupa care pui la fiert 2 parti apa una otet cu foi de dafin piper boabe enibahar ,dupa ce a dat un clocot pui marinata la racit cind e rece perfect torni marinata pestte obleti pui capacul si bagi la rece pofta buna tine si iarna sa mi spui ce ti a iesit ,salutari :)
asa este reteta cea buna,

eu stiam 1/3 apa si otzet, in rest e la fel, se poate consuma dupa 24 ore, e bestiala, la fel se face si lacherda de scrumbie ......... o bunatate ...
Valic
0744 644 368
oana141976
Posts: 19
Joined: 03 May 2011, 12:30

Re: Culinare

Post by oana141976 »

pe topicul meu cu retete gasiti reteta de ,,lacherda ,,are si foto .dar sa nu uitam si de scrumbia afumata ,care si aceasta e un deliciu si putem prepara din ea salata si bineinteles omleta cu afumatura care iar e un deliciu :D
User avatar
Miyagi
Posts: 1408
Joined: 05 Feb 2010, 16:45
Contact:

Re: Culinare

Post by Miyagi »

Doamna Oana tot respectul si aprecierea din partea unui coleg de serviciu si a sotiei sale care au nimerit din intamplare la Casa Coral. Prospectau restaurantele din Sulina si mi-a zis ca la Dvs. au mancat cel mai bine si mai ieftin, marturisesc ca si spre surprinderea mea. Nu sunt pescari ci au fost luna trecuta pentru o saptamana in Sulina in concediu.
oana141976
Posts: 19
Joined: 03 May 2011, 12:30

Re: Culinare

Post by oana141976 »

Miyagi wrote:Doamna Oana tot respectul si aprecierea din partea unui coleg de serviciu si a sotiei sale care au nimerit din intamplare la Casa Coral. Prospectau restaurantele din Sulina si mi-a zis ca la Dvs. au mancat cel mai bine si mai ieftin, marturisesc ca si spre surprinderea mea. Nu sunt pescari ci au fost luna trecuta pentru o saptamana in Sulina in concediu.
buna ziua ,ma bucur sa aud asta ,imi pare rau ca nu i am cunoscut, le puteam prezenta oferta si poate si o ciorba pescareasca ca la mama ei ,dar nu se stie niciodata ,salutari si respectele mele .
User avatar
Miyagi
Posts: 1408
Joined: 05 Feb 2010, 16:45
Contact:

Re: Culinare

Post by Miyagi »

oana141976 wrote:
Miyagi wrote:Doamna Oana tot respectul si aprecierea din partea unui coleg de serviciu si a sotiei sale care au nimerit din intamplare la Casa Coral. Prospectau restaurantele din Sulina si mi-a zis ca la Dvs. au mancat cel mai bine si mai ieftin, marturisesc ca si spre surprinderea mea. Nu sunt pescari ci au fost luna trecuta pentru o saptamana in Sulina in concediu.
buna ziua ,ma bucur sa aud asta ,imi pare rau ca nu i am cunoscut, le puteam prezenta oferta si poate si o ciorba pescareasca ca la mama ei ,dar nu se stie niciodata ,salutari si respectele mele .
N-a fost nici o problema. Nici mie nu mi-au spus ca le-as fi zis macar sa va salute din partea mea. Mi-au povestit numai la intoarcere. Salutari si sarutari de maini, asemenea!
oana141976
Posts: 19
Joined: 03 May 2011, 12:30

Re: Culinare

Post by oana141976 »

toate cele bune va doresc si eu sa auzim de bine ...................... :)
Florin Munteanu
Posts: 265
Joined: 26 Oct 2009, 09:47

Re: Culinare

Post by Florin Munteanu »

Castravetii Dunareni

Cu o zi sau doua inainte de iesirea la Dunare iau castraveti si mai nou si dovlecei (multumesc Ono!), ii tai in
jumatati sau sferturi si torn deasupra otet de la gogosarii pusi de nevasta-mea anul trecut. Pe malul Dunarii ajung
tocmai buni langa gulasul lui Cezar sau fasolea lui Iancu.
Cu otetul de la gogosarii de anul trecut e ceva mai complicat = nu pot decat sa transcriu reteta neveste-mii:

La un borcan de 15 l :
- 7 Kg gogosari mari rosii,
- 1 Kg morcovi,
- 4 teline cat pumnul cu frunze cu tot,
- 1 conopida cca. 750 g
- 5 fire subtiri de hrean
- 3 crengute de visin cu frunze verzi
- 1 mana boabe de mustar
- 3 l otet (bun!) plus 6 l apa
- 9 linguri cu varf de sare
- 18 linguri zahar sau miere
- 2 foi de dafin
- cateva boabe de piper.

Se taie gogosarii jumatati, se spala, se curata morcovii, se taie felii sau floricele sau braduti, se curata
telina, se taie felii, se desface conopida buchetele. Se pun straturi in borcan.
Se pun la fiert apa, otetul, sarea, mierea, mirodeniile.
Cand clocotesc se pun frunzele de telina cu cotoare cu tot.
Se mai pun in borcan si hreanul, mustarul, crengutele de visin, frunzele de telina si niste bete sau scandurele ca
sa tina gogosarii scufundati.
Se pune borcanul pe niste cutite, se inveleste in prosoape udate cu apa rece.
Se toarna lichidul fierbinte cu un polonic peste gogosari, putin cate putin, pana se acopera continutul.
Se pune o farfurioara deasupra si se lasa sa se raceasca.
A doua zi se mai completeaza cu zeama rece si se leaga cu celofan pus in doua, partea interioara udata cu putina
apa calda.
Se tin la rece si se mananca cu friptura, preferabil de porc.
Prin aprilie - mai gogosarii s-au terminat dar otetul a ramas limpede, gustos si parfumat pentru castravetii de
Dunare si alte aplicatii la fel de apetisante.

Pofta buna!
Florin si Viorica Munteanu
User avatar
rebeu
Posts: 909
Joined: 25 Oct 2009, 16:50
Location: Bucureşti

Re: Culinare

Post by rebeu »

Nea Florine să-ţi dea Domnu' sănătate şi ce mai vrei pe lângă. Nu mai scăpam de gura consoartei... De când a văzut pozele mă înnebunise cu dovleceii ăia! Acu' s-o văd ce mai zice! :lol: :lol: :lol:
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
va rog sa mai aveti rabdare...
--
RBu'
oana141976
Posts: 19
Joined: 03 May 2011, 12:30

Re: Culinare

Post by oana141976 »

super reteta de castraveti, am copiat o si eu ,sper ca nu va suparati .
savu alexandru
Posts: 132
Joined: 04 Nov 2009, 13:15

Re: Culinare

Post by savu alexandru »

Am facut reteta, dupa ce am mancat dovlecei murati cu castraveti dar nu a fost nevoie sa mai astept un an sa am otet de la gogosari murati!
Am luat dovlecei, castraveti, marar crengute si am taiat pe lung, am pus sare, piper, curry, chily, apa!
Am pus in borcane, intercalat dovlecel cu castravete si a iesit perfect, dupa 3 zile!
Am recuperat un an(cu otetul din gogosari!).
Cand se termina o "transa" mai pun/completez in aceiasi "zeaama' cu putin adaos de sare cu castraveti/dovlecei!
Florin Munteanu
Posts: 265
Joined: 26 Oct 2009, 09:47

Re: Culinare

Post by Florin Munteanu »

Sunt convins ca exista si alte retete bune dar totusi, castravetii in saramura cred ca au alt gust - eu ma feresc de sare dupa cum altii se feresc de otet. Pe de alta parte, astia nu stau - trebuie mancati exact la momentul potrivit !
User avatar
Dan T
Posts: 684
Joined: 08 Jun 2010, 13:27
Contact:

Re: Culinare

Post by Dan T »

Proba incarcare foto din calculator :D
Attachments
20120819_112227.jpg
20120819_112227.jpg (211.95 KiB) Viewed 25851 times
Claudiu
Posts: 1836
Joined: 25 Oct 2009, 16:18
Location: Constanta

Re: Culinare

Post by Claudiu »

Cea mai tare reteta de marinata cu peste marin:
(am experimentat-o si e belea)

Ingrediente - Marinata de peste
1 kg macrou (curatat si taiat feliute de 2 degete) scrumbie, stavrid, hamsie sau chiar oblet.
3-4 foi de dafin
boabe de piper
2 cepe taiate solzisori
100 g masline
2 morcovi, o legatura marar
ulei
otet.
Mod de preparare - Marinata de peste:
Asezi pestele in cercuri intr-o cratita sau castron, alternand un strat de peste cu unul de sare (chiar daca pare exagerata cantitatea de sare, pestele va absorbi doar cat are nevoie).
Astfel pregatit, pestele va sta la rece 24 de ore.
Apoi scurgi zeama, acoperi cu otet si lasi din nou 24 de ore la rece.
Scurgi otetul si pui ulei peste peste si dai alte 24 de ore la frigider.
Apoi scurgi uleiul intr-o craticioara (poti adauga si putina apa in ulei, dar nu-i obligatoriu), incingi bine pe foc, pui foile de dafin si boabele de piper.
Asezi pestele in borcan (daca nu iI consumi imediat) sau pe un platou, presari printre el ceapa taiata solzisori, mararul, masline si feliute de morcovi.
Adaugi uleiul fierbinte, doar in cazul pestelui pus la borcan.
The best ever !
Post Reply

Return to “Retete culinare”