Bursa de peste - Tulcea

Ecologia apelor şi a zonelor unde pescuim

Moderator: Pacapescarul

User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Bursa de peste - Tulcea

Post by Petru Burian »

Stimati colegi, pescari-sportivi si ecologisti :D
Timpul dedicabil „activitatilor specifice” fiind tot mai limitat, va invit la o discutie pro si contra, pe baza articolului de mai jos.

Tulcea: Bursa peştelui stârneşte rumoare între pescari
http://www.adevarul.ro/locale/tulcea/Tu ... 64228.html
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
costin stefanescu
Moderator
Posts: 1297
Joined: 23 Oct 2009, 18:43

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by costin stefanescu »

binenteles ca "tartorii" cu state vechi prin delta nu vor nicio schimbare,astia vor mereu sa nu le strice nimeni socotelile,bursele sant inima economiilor in orice domeniu,asadar nu exista 'domne',la noi nu se poate aplica',nu vor leprele,eu sper sa se faca !
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by valic »

Ideea este buna dupa parerea mea, insa in conditiile din Delta nu cred ca va functiona, e dificil ............vom vedea..........
Valic
0744 644 368
User avatar
mikcutu
Posts: 751
Joined: 26 Oct 2009, 09:53

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by mikcutu »

ce mah, bursa de peste?!
astia chiar nu mai stiu sa munceasca? va spun eu ca asta e o ultima gaselnita de a scoate bani usor.

in tai sa se stopeze braconajul si sa nu mai apara aia de la vadul oii si de la harsova, pe marginea strazii cu peste de vanzare si apoi sa faca astia bursa.

bursa o fi ea buna, dar atunci cand ai mult peste de vandut. cand vine nea Ion cu 40-50 de kiel de peste...pai scoate el banii pe transport?

eu sunt contra!
Za dacs cam from za tracs!
Ono
Posts: 687
Joined: 23 Dec 2009, 05:37
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Ono »

Ion nu e obligat sa vanda acolo.
cezar
Posts: 3609
Joined: 23 Oct 2009, 16:11

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by cezar »

Va fi o mica "revolutie", dar, per total, va fi atat in favoarea pescarilor localnici, cat si a pietei, in general.

Iata, de vreo doua luni, in zona Mila 23, proprietarii de cherhanale ofereau:

- pt caras, babusca, rosioara, biban, lin - 1,35 lei
- somn, crap, stiuca - 3,30 lei
- salau - 3,50 lei

La banii astia, daca nu erau turisti "amatori de prospatura" sau detinatori de pensiuni, ori puneau pestele la sare pentru iarna, ori il aruncau in Dunare.

Cel putin asa, pot veni direct la bursa, mai ales ca ei sunt pe echipe, chiar sindicate in unele locuri.
Iar barci rapide au, slava Domnului ! De fapt, "angrosistii" Deltei tot asa cara pestele la Tulcea sau Murighiol/Dunavat, de unde pleaca cu masina.
In toate satele sunt ghetarii, camere frigorifice, etc.

Cel putin asa, nu-i mai jupoaie cherhanagii si angrosistii !
User avatar
Mihai Vinturache
Moderator
Posts: 2000
Joined: 22 Oct 2009, 14:36
Location: Bucuresti

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Mihai Vinturache »

Ono wrote:Ion nu e obligat sa vanda acolo.
Pai cine sa vanda daca nu Ion (sau Vanea)? Exista in DD o modalitate de recoltare a pestelui in mod industrial? Tot pestele de acolo este recoltat de pescari individuali (persoane fizice sau apartinand unor firme care i-au angajat pentru asa ceva). Doar aceste cateva firme vor putea veni in mod eficient la bursa. Pescarii individuali nu vor putea bate drumul pana la Tulcea (zilnic!) pentru 100 kg de peste in cazurile fericite.
Cei care braconeaza acum, sau care vand pestele "la negru" turistilor vor continua sa faca acelasi lucru pentru ca este o marfa neurmarita fiscal, nu platesc impozite etc. Daca probleme de acest gen n-au putut fi rezolvate pana acum nu vor fi rezolvate nici prin bursa. Nu va veni bursa cu politia ei proprie care sa urmareasca pescuitul in DD. O vor face tot cei care au facut-o pana acum, cu acelasi rezultat!
In opinia mea este vorba doar de o noua modalitate de a fura niste bani europeni si eventual de a mai infiinta cateva posturi platite cu salarii nesimtite. Dupa 2-3 ani de functionare se va constata ca institutia este ineficienta si toata baza materiala va fi vanduta "baietilor destepti" pe 1 euro.
Chiar acceptand ca totul se va derula corect, cantitatea anuala de peste recoltata din DD nu justifica o bursa.
Exista undeva o bursa a pestelui din Marea Neagra? Asta se pescuieste industrial, cu vapoarele. Nu cunosc raspunsul, am pus o intrebare.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
User avatar
Geo
Posts: 465
Joined: 21 Oct 2009, 15:28

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Geo »

Sunt de aceeaşi părere cu Mihai.
Nu cred că bursa va rezolva ceva din jaful la care este supusă Delta şi Dunărea de ani şi ani de zile.
Braconajul a ajuns să fie vegheat de... poliţie! Electricienii au ajuns mână-în-mână cu plăsarii.
Cât despre fiscalitate - să fim serioşi - nu cred că îşi fac ei probleme din aşa ceva. Întotdeauna contribuabilul (la taxe şi impozite) a încercat să fenteze statul pe tema asta. Oriunde. Acolo unde statul este puternic - îi urmăreşte şi până la a şaptea generaţie ca să recupereze banii! Acolo unde statul este slab - cazul nostru - toţi îşi văd de interese fără să îi întrebe nimeni de sănătate...
Şi eu cred că bursa asta este doar un pretext de umflat bani de la UE.

Pe de altă parte trebuie găsită o soluţie de reglementare/taxare a pescuitului industrial/profesionist din Deltă sau din Dunăre. Câteva încercări ştiu că există (vezi asocierile sau sindicatele de care amintea Cezar). Nu ştiu cât de eficiente sunt, din punctul de vedere al celor înscrişi în astfel de structuri. Poate tocmai aceşti oameni ar trebui întrebaţi ce cred, ce soluţii propun, etc. Eu cred că sigur nu vor propune o ... bursă de peşte la Tulcea !
Pescuitul = Relaxare în natură
Ono
Posts: 687
Joined: 23 Dec 2009, 05:37
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Ono »

Mihai Vinturache wrote:
Ono wrote:Ion nu e obligat sa vanda acolo.
Pai cine sa vanda daca nu Ion ?
Nu intelegi fenomenul si esti pesimist.
Eu am zis ca nu e obligat, adica poate face ce vrea cu marfa lui. Exista si burse pentru flori, petrol, grau etc si producatorii nu sunt obligati sa vanda acolo. nici cumparatorii sa cumpere de acolo. De ce nu ai tu o initiativa particulara sa cumperi niste vase frigorifice care sa faca curse zilnice si sa colecteze miile de tone de peste de la Ioni si sa le livreze la bursa?
costin stefanescu
Moderator
Posts: 1297
Joined: 23 Oct 2009, 18:43

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by costin stefanescu »

oameni buni,eu nu o sa inteleg niciodata de ce are romanul acea credinta ca noi santem mai cu mot,ca noi le stim pe toate si la noi e altfel decat la altii,care va sa zica noi santem desteptii pamantului iar restul lumii e naiva,cand in toata lumea exista burse dezvoltate in toate domeniile si pe care se sprijina economiile,noi vrem sa reinventam roata ca deh,noi santem mai ai dracu' si le stim pe toate,iar rezultatul se vede cu ochiul liber,...va fi recesiune si in 2011 !!!!e adevarat,santem mai cu mot!
cezar
Posts: 3609
Joined: 23 Oct 2009, 16:11

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by cezar »

Dom'le, treaba asta cu bursa de peste sta cam asa (dupa parerea mea):
- 1. orice tara cu resursa de peste are o "bursa a pestelui". Pe ce ? Pentru ca bursa este cea mai mobila si directa forma de reglare a pietei domeniului respectiv.Simplu!
- 2. toate tarile cu economie de piata avansata (membre sau nemembre UE) au bursa de peste. Inclusiv bulgarii!
- 3. cred ca multi confunda "bursa de peste" cu "piata de peste". Una este institutie, cealalta este o structura care se pliaza (sau nu) pe cotatiile bursei. Adica, preturile, de exemplu, se formeaza in cadrul institutiei (bursa), dar tranzactiile se concretizeaza in "piata de peste", adica pe cheu; al marii, al raului, al fluviului.

Functionarea este cam asa : in functie de cerere si oferta, bursa fixeaza pretul, acesta se afiseaza, iar toti cei interesati stiu la ce pret cumpara/vand.
In functie de abundenta/penuria de marfa, pretul la bursa creste sau scade, uneori la intervale scurte, chiar in aceeasi zi.

De exemplu, ieri salaul inchide cota la 5,75 lei/kg. Asa se afiseaza dimineata cotatia; peste zi, pretul poate creste/scade in functie de raportul cerere/oferta. Astfel, daca nu intra nici o oferta, dar exista cerere, pretul poate creste, daca exista supraoferta, pretul scade. Sunt limite de variatie admisibile : +/- 10 %, +/- 15 %, etc.
Este posibil, ca atunci cand variatiile sunt mai mari, bursa chiar sa suspende tranzactiile bursiere; asta nu inseamna ca daca a venit unul cu o barca de salau si gaseste client, nu-l poate vinde.Direct, pe piata, la angrosist.
Dar asta va avea efect si la bursa, a doua zi. Angrosistul si-a acoperit nevoia, iar cererea va fi mai mica. Deci, pretul va scadea.

Am incercat sa explic schematic si simplist, in fapt este mai complex. dar pe vanzator (lipovean ?) sau cumparator (negustor de peste, carciumar etc) il intereseaza cotatiile, iar el hotaraste. Vinde/cumpara sau nu ! Nu este complicat de loc.
Iar lipovenii se confrunta zilnic cu asta: au de ales daca vand la turisti (mana cereasca!), la patronii din zona, sau la cherhanagii.
Cel putin asa...afla cum s-a inchis bursa azi, daca le convine pretul (in raport cu ce posibilitati au pe plan local), vind in conditii de bursa/piata de peste. Daca nu, duc pestele la cherhana, la pret fixat de patron.
Veti vedea ce repede se vor adapta toti: pescari, angrosisti, cherhanagii, negustori etc.
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Petru Burian »

Stimati colegi
Vad ca subiectul prezinta interes. :D
Sa va spun ceva, ani in sir am urmarit cu sfintenie o serie de emisiuni la RAI UNO, printre care si „Lineablu”
http://www.lineablu.rai.it/dl/portali/s ... 515c9.html
In aproape fiecare emisiune sunt prezentate secvente despre bursele de peste locale, unde cooperativele de pescari dar si pescarii individuali isi valorifica „productia” prin licitatie directa asigurata pt. ei de bursa !!!
Pe langa faptul ca am cunoscut o alta lume, am invatat si italiana :D :D
Merita sa incercati la Rai1/sambata 30.10.2010, ora 15,30 (la noi). :idea: :!:
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
User avatar
G_H
Posts: 488
Joined: 07 Apr 2010, 17:59
Location: Bucuresti

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by G_H »

De acord cu Cezar. Orice reper in plus pe piata este un sprijin pentru ajustarea activitatii tale, oricare ar fi ea (inclusiv pescuit). Cata vreme ramane orientativa si optionala, bursa de peste poate fi extrem de benefica. Valorile de bursa fiind rezultatul raportului dintre cerere si oferta, pescarul independent, sau companie etc. va putea sa-si regleze costurile de operare in timp cvasi-real. (Daca pretul a fost scazut cu o zi inainte, nu are rost sa consume motorina/benzina pe balta sa prinda alti pesti, mai bine dedica ziua pentru intretinerea echipamentelor, pregatirea de semi-preparate traditionale (peste afumat etc.). Efectul va fi eficientizarea activitatilor.
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by valic »

Asa cum am scris mai pe la inceput, ideea este f buna, asa cum ati zis si voi, asa ar trebui sa se intample, dar dupa cum stiu eu piata romanesca si mentalitatea romanilor...............am o mare indoiala ca va functiona, mai ales ca, dupa parerea mea toata acesta treaba esta ca sa suga niste bani de la fonduri, pe care mai apoi sa le valorifice intre "EI" sper sa ma insel, asta e.

Cele bune si sa fie bine.
Valic
0744 644 368
User avatar
Mihai Vinturache
Moderator
Posts: 2000
Joined: 22 Oct 2009, 14:36
Location: Bucuresti

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Mihai Vinturache »

Fratilor, stiu foarte bine cum functioneaza bursa. Dincolo de aspectele legate de functionarea defectuoasa a intregii noastre societati imi exprimam indoiala ca la o piata de, sa zicem 1000 kg salau/zi (pt. ca asta a fost dat exemplu) structura organizatorica a bursei este eficienta.
Aceasta bursa inseamna cel putin un sediu si un numar minim de angajati. Adica cheltuieli de intretinere si de salarizare care vor trebui sustinute dintr-un comision pus pe un volum foarte mic de tranzactii, sau mai corect spus din tranzactii cu valoare mica. Bursele traiesc din comisioane mici (altfel nu mai vine nimeni) puse pe tranzactii de valoare mare, fie datorita pretului mare al marfii tranzactionate fie datorita volumului mare al acesteia (bursa de cereale sau de minereuri). Pestele deltei nu se tranzactioneaza nici la pret mare nici la volum mare. Bursa va trebui sa puna comisioane mari sau sa fie subventionata si in acest caz devine foarte repede controlata de alte interese. Parerea mea.
Mai util mi s-ar parea gasirea unei modalitati de tranzactionare la BVB, care are deja toata infrastructura si nu trebuie sa traiasca doar din comertul cu peste.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
User avatar
G_H
Posts: 488
Joined: 07 Apr 2010, 17:59
Location: Bucuresti

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by G_H »

Cred ca bursa se va baza pe operatorii mari de pescuit oceanic din diferite tari. Cu siguranta vor apare firmele de pescuit din nordul Europei (Norvegia, Polonia, Islanda) cu somon, etc. operatorii rusi cu fructe de mare Chatka, afumaturi si preparate uscate natural de pe lacurile Aral, traulere care pescuiesc in largul coastelor africane ale Atlanticului (Mauritania, etc.) cu peste ieftin (cod, merluciu, etc.) adica cam de peste tot de pe unde cu ani in urma faceau legea traulerele romanesti de tip "POLAR". Pestele din Delta va fi la categoria "delicatese" si va avea mai ales o contributie "de coloratura si traditional", marginala din punct de vedere al comisionului bursei dar esential din punct de vedere al imaginii si al marketingului.
Desi cei asemeni lui Valic, Mihai si Geo au cu siguranta dreptate (proiectul se naste deja capusat) cred totusi ca este mai bine sa se faca decat sa nu se faca. Ma bazez pe faptul ca desi in fiecare zi ne spunem ca nu merita sa misti un deget in tara asta, asa cum se prezinta sistemul acum, totusi fiecare dintre noi ne facem treaba cum putem mai bine, si, cu toate piedicile si nedreptatile pe care le intalnim zilnic, impingem putin putin lucrurile mai departe spre o tara un pic mai moderna.
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Petru Burian »

Stimati colegi
I. -- Habar n’am cum este in alta parte, dar in Tg-Mures se gaseste peste din Dunare si Delta, permanent, in cel putin 3 supermarcheturi !!!
Mai mult se stie exact ziua din saptamana in care sunt adusi (am relatii) :D :D :D
Daca la noi, acest lucru functioneaza de ani buni si daca acelasi lucru se intampla si in alte orase din tara => se „exporta” din greu peste din Dunare si Delta !!!
Rezulta deci, cel putin cateva intrebari:
1 -- cine asigura aprovizionarea acestor magazine;
2 -- cum se stabileste pretul de achizitie si de vanzare al „furnizorului”;
3 -- care este originea „reala” a acestor pesti;
4 -- in ce conditii sunt ei pastrati si transportati pana la destinatie.
Prin existenta „Bursei pestelui” si functionarea ei conf. Normelor UE, toate aceste intrebari ar avea raspunsul asigurat, nemaivorbind de trasabilitatea marfurilor alimentare, obligatorie de ani buni in vest si in curand (2013 ??) obligatorie si la noi.
II. -- Cat priveste „manaritul” fondurilor europene, s-a dovedit ca este o „activitate” periculoasa si pt. smecherii nostrii. Exista condamnari definitive si pentru „cateva sute de euro” vezi aici
http://economie.hotnews.ro/stiri-798693 ... primit.htm
Iata de ce nu are ursul coada :lol: :lol: :lol:
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
cezar
Posts: 3609
Joined: 23 Oct 2009, 16:11

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by cezar »

Petru Burian wrote:Stimati colegi
I. -- Habar n’am cum este in alta parte, dar in Tg-Mures se gaseste peste din Dunare si Delta, permanent, in cel putin 3 supermarcheturi !!!
Mai mult se stie exact ziua din saptamana in care sunt adusi (am relatii) :D :D :D
Daca la noi, acest lucru functioneaza de ani buni si daca acelasi lucru se intampla si in alte orase din tara => se „exporta” din greu peste din Dunare si Delta !!!
Rezulta deci, cel putin cateva intrebari:
1 -- cine asigura aprovizionarea acestor magazine;
2 -- cum se stabileste pretul de achizitie si de vanzare al „furnizorului”;
3 -- care este originea „reala” a acestor pesti;
4 -- in ce conditii sunt ei pastrati si transportati pana la destinatie.
Prin existenta „Bursei pestelui” si functionarea ei conf. Normelor UE, toate aceste intrebari ar avea raspunsul asigurat, nemaivorbind de trasabilitatea marfurilor alimentare, obligatorie de ani buni in vest si in curand (2013 ??) obligatorie si la noi.
II. -- Cat priveste „manaritul” fondurilor europene, s-a dovedit ca este o „activitate” periculoasa si pt. smecherii nostrii. Exista condamnari definitive si pentru „cateva sute de euro” vezi aici
http://economie.hotnews.ro/stiri-798693 ... primit.htm
Iata de ce nu are ursul coada :lol: :lol: :lol:
Domnule doctor, ridicati multe probleme, dar toate sunt importante. Deci:

1. trasabilitatea. De la 01.09.2012, nu mai scapam fara a asigura trasabilitatea oricarui produs alimentar de origine animala. Altfel, UE ne sanctioneaza drastic. Directiva europeana este deja transpusa, se aplica deja la carne de porc, vita, oaie, la lapte, oua, branzeturi preambalate, etc. Speram sa se aplice si la peste !
Bursa/piata de peste reprezinta o veriga importanta, care trebuie atent reglementata. Dar, mai sunt si altele !
2. conditiile de pastrare/depozitare/transport/comercializare, precum si procesare/conservare/conditionare sunt atent definite, iar regulile vor trebui aplicate. Sa speram ca bine !
3. preturile de vanzare/achizitie le stabileste PIATA (adica raportul cerere/oferta). Bursa doar proceseaza si afiseaza rezultatul. De pilda, un comerciant din Targu Mures (detinator de magazin sau carciumar) va avea patru optiuni:
- urmareste cotatia bursei, isi suna agentul si comanda cantitatea necesara.
- cumpara printr-un angrosist local (care la randul lui, se aprovizioneaza prin bursa)
- cumpara de pe piata libera sau importa direct
- cumpara "la negru", dar atunci este in afara legii, atat din punct de vedere fiscal, cat si sanitar.
In primele trei variante, trebuie sa aibe documente sanitare, plus documente care sa asigure respectarea conditiilor impuse de trasabilitate.
Daca nu vinde pestele proaspat sau refrigerat(adica ramane cu el nevandut) este obligat ori sa-l doneze/arunce, ori sa aibe autorizatii speciale de procesare, congelare, sarare, afumare etc., cu spatii si personal adecvat.

4. Apropo de ce cumparati la Targu Mures (peste de Dunare si din Delta), este posibil ca pestele sa fie adus chiar de acolo.
Dar la noi in Bucuresti, toata telemeaua este de Sibiu sau Dobrogea, toti pepenii sunt de Dabuleni, toti carnatii de Plescoi, toti cartofii si varza de Lunguletu, evident ca si pestele este de "Dunare".
Dar sa stiti ca importam masiv crap si caras (din Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia, Turcia etc), scrumbie (zisa de Dunare) prinsa in Marea Azov sau in Marea Marmara, pastrav de crescatorie din Bulgaria,Ungaria si Serbia etc.

5. Pestele marin (proaspat sau congelat) este si acum importat legal in Romania in urma unor tranzactii bursiere. E drept, la Bursele din Hamburg, Saint Malo, Marsilia, Malmo, Pireu etc.

Oricum, este mult de comentat !
Eu insa cred ca va fi un mare pas inainte.
Iar marii "bisnitari" de peste (Verbina, Bittner, Raduta s.a) vor trebui sa intre in joc, altfel...ies din afacere.

Asa cum sunt controlate "fondurile europene" de catre organismele de la Bruxelles, asa va fi controlata si piata pestelui.
Iar cand pe "controlorii" nostri ii controleaza "controlorii de la Bruxelles", atunci nu prea exista loc de intors. Aia sunt mai rai decat FMI-ul !
Credeti-ma ca stiu ce spun !
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by Petru Burian »

cezar wrote:Domnule ...... !
Prietene Cezar
1 -- Da-o’n iepurasi cu d-le doctor :o doar ne-am inteles odata :lol: :lol: :lol:
2 -- In rest sunt total de acord cu cele explicate, realmente nestiute la amanunt nici de mine.
3 -- Referitor la pct. 4. eu sper :mrgreen: ca pestele este adus din Dunare si Delta, din cel putin 2 motive:
• SC "Piscicola" SA Zau de Campie, care are in administrare mai multe ferme piscicole din jud. Mures, este in faliment din 2002
• „fiind curios din fire” am cerut odata si mi s-au aratat niste acte de transport.
In rest numai de bine si fire intinse :!:
Cu respect,
subsemnatul
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: Bursa de peste - Tulcea

Post by valic »

Petru Burian wrote:
cezar wrote:Domnule ...... !
Prietene Cezar
1 -- Da-o’n iepurasi cu d-le doctor :o doar ne-am inteles odata :lol: :lol: :lol:
2 -- In rest sunt total de acord cu cele explicate, realmente nestiute la amanunt nici de mine.
3 -- Referitor la pct. 4. eu sper :mrgreen: ca pestele este adus din Dunare si Delta, din cel putin 2 motive:
• SC "Piscicola" SA Zau de Campie, care are in administrare mai multe ferme piscicole din jud. Mures, este in faliment din 2002
• „fiind curios din fire” am cerut odata si mi s-au aratat niste acte de transport.
In rest numai de bine si fire intinse :!:
Cu respect,
subsemnatul
Domnule Burian,

Dupa cum stiu eu ca merg lucrurile cu pescuitul in Delta si din informatiile din aceeasi zona, NU CRED ca pestele din Mures este din DD, si nici nu are cum, mai ales sa fie si proaspat ................. parerea mea.

Cele bune.
Valic
0744 644 368
Post Reply

Return to “Ecologie acvatică şi nu numai”