Bărzăun sau Gărgăun

Ecologia apelor şi a zonelor unde pescuim

Moderator: Pacapescarul

Post Reply
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Bărzăun sau Gărgăun

Post by Petru Burian »

Bărzăun sau Gărgăun (Vespa crabro)

Image

Bărzăunul este cel mai mare reprezentant al Viespilor (Vespidae) europeeni, matca avand pana la 35 mm lungime, in timp ce lucratoarele si masculii sunt mai mici (max. 25 mm).
Datorita dimensiunilor sale, a zgomotului caracteristic din timpul zborului si nu in ultimul rand datorita intepaturii foarte dureroase, in urma careia se formeaza deseori o umflatura remarcabila, Bărzăunul este considerat un viespe foarte periculos.
Avand in vedere ca se hraneste exclusiv cu insecte, este mult mai putin agresiv fata de om comparativ cu alte specii de viespi.
Descriere:
-- Capul este galbui cu ornamente de culoare inchisa; ochii sunt maro;
-- Toracele si picioarele sunt de culoare maro cu negru;
-- Abdomenul este galben, de culoare mai inchisa decat la alti viespi, cu un desen negru caracteristic
in vecinatatea toracelui; abdomenul este format din 7 segmente vizibile la masculi si 6 segmente la femele.
-- Acul este drept si retractibil, putand fi retras, dupa intepare, atat din corpul insectelor cat si din tegumentul gros al mamiferelor.
Biologie:
-- Bărzăunul (Vespa crabro) este o specie eurasica, de clima temperata, raspandita din Anglia pana in Japonia, din 1960 fiind introdusa si in America de Nord.
Prefera zonele forestiere dar este destul de frecventa si in zonele locuite de om.
-- Hrana: consta in diferite insecte (inclusiv de talie mare) care sunt atacate, omorate prin intepatura veninoasa, sunt dezmembrate la „locul faptei” iar la cuib sunt duse doar partile cele mai hranitoare.
-- In luna mai, matca (din generatia de toamna) care a hibernat peste iarna, construieste intr-o scorbura cateva celule hexagonale in care depune primele oua. Larvele de 1-2 mm sunt hranite 21-24 zile, apoi dupa 4-5 naparliri si un stadiu de pupa, apar primele viespi lucratoare. Acestea vor contribui la hranirea si cresterea larvelor urmatoare, la marirea cuibului si cresterea numerica a coloniei.
-- Cuibul cu aspect caracteristic, este construit din „hartie” cu dungi orizontale de culori diferite, datorita diverselor esente de lemn folosite la constructia sa.
-- Colonia ajunge la dimensiune si populatie maxima in august-septembrie; aprox. 60 cm lungimea cuibului si 400-700 indivizi.
-- Tot in septembrie, apare o noua generatie sexuata, ingrijita exclusiv de lucratoare, in timp ce matca "fondatoare" paraseste cuibul si moare. Are loc fecundatia intre femelele si masculii generatiei de toamna; masculii mor, femelele cauta locuri optime pt. hibernare, iar ultimele lucratoare mor in noiembrie.
-- Cuibul ramas gol, desi este extrem de durabil, nu va fi niciodata repopulat.
Concluzii:
*** Fiind o specie exclusiv insectivora, Barzaunul poate fi considerata o specie utila omului, in ciuda „faimei sala infricosatoare”. Devine daunator doar in cazul stabilirii in vecinatatea exploatarilor apicole, fiind un mare consumator de albine.
*** Prin deplasare lenta si fara provocare, cuibul poate fi „apropiat” pana la 50 cm. Existenta acestuia pe diferite structuri ale casei, de asemenea nu creaza probleme, exceptand mirosul „rau” caracteristic.
*** Noaptea, Barzaunul este atras de lumina; spre deosebire de alte specii de viespi, nu este atras de mirosul alimentelor sau resturi ale acestora.
*** In unele tari Europene, specia este protejata; de exemp. in Germania, din anul 1987, este interzisa omorarea insectelor sau distrugerea cuibului, amenda putand fi de pana la 50.000 Euro.
*** In cazul persoanelor intepate si fara semne grave de alergie, pt. diminuarea simptomelor este recomandata introducerea de calciu in organism.
*** http://www.youtube.com/watch?v=EJSgDQYm ... re=related
Last edited by Petru Burian on 27 Oct 2010, 10:22, edited 1 time in total.
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
valibu
Posts: 662
Joined: 26 Oct 2009, 13:09

Re: Bărzăun sau Gărgăun

Post by valibu »

O mare onoare pentru tine, Vali.
User avatar
valic
Posts: 1734
Joined: 25 Oct 2009, 12:24
Location: Bucuresti

Re: Bărzăun sau Gărgăun

Post by valic »

valibu wrote:O mare onoare pentru tine, Vali.
pai normal, nu ?
Oricum, ea a dat coltul, iar eu m-an imunizat ............ :lol:
Valic
0744 644 368
valibu
Posts: 662
Joined: 26 Oct 2009, 13:09

Re: Bărzăun sau Gărgăun

Post by valibu »

brrrr....sorry pentru intamplare.
Post Reply

Return to “Ecologie acvatică şi nu numai”