Ihtioftirioza

Ecologia apelor şi a zonelor unde pescuim

Moderator: Pacapescarul

Post Reply
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Ihtioftirioza

Post by Petru Burian »

Desi acest material a fost postat si pe alt sait, am considerat ca el merita a fi postat si aici, unde exista o rubrica dedicata subiectului.

Ihtioftirioza este cunoscuta si ca boala „petelor de griş”. Este o parazitoza grava cu arie zoologica si geografica larga. Afecteaza speciile de pesti dulcicoli de toate varstele, mai sensibile fiind cele de cultura: pastravul, crapul, somnul, linul, stiuca si anghila, fiind cunoscuta insa si in cazul pestilor de acvariu (v. Fig.1.).
1. -- Agentul patogen este un ciliat parazit (Ichthyophthirius multifiliis), de forma ovalara si dimensiuni de 1-1,5 mm in stadiul final. Infestarea pestelui are loc prin fixarea formelor „tinere” ale parazitului pe tegumentul gazdei, inotatoare, ochi, cavitatea bucala si/sau branhii. Dupa o perioada de crestere se formeaza nodulii, alburii, cu aspect de boabe de griş, punctiformi, de 0,5-1 mm in diametru si in care sunt 1-3 paraziti. Dupa aprox 15 zile de hranire, acestia ajung la dimensiunea de 1 mm, devin maturi, se desprind de pe corpul gazdei si cad in apa. Aici are loc un proces de multiplicare a parazitului si se reia ciclul de infestare (v. Fig.2.).
2. -- Agentul patogen (Ichthyophthirius multifiliis) NU suporta temperaturi sub 3 gr.C si peste 28 gr.C (la 0,5 gr.C moare in 3 ore), salinitate de peste 1%, valori ridicate de pH sau uscăciunea.
3. -- Simptomele infestarii masive, la pesti, sunt: stare de iritare, inotul rapid si tendinta de frecare, pestii sar la suprafata apei, apar „granulele” albe.
4. -- Parazitul nu este periculos pt. om, nici in mediul natural, nici sub forma consumului de peste infestat, daca acesta a fost pregatit in mod corespunzator.

Image

Fig. 1. Aspectul pestilor infestati.
Fig. 2. Ciclul de viata al parazitului: 1. penetrarea tegumentului si inchistarea (EN); 2. Cresterea parazitilor in chist, pana la aprox. 1 mm diametru + aparitia granulelor (pustulelor) la suprafata pielii; 3. Dupa desprinderea pustulelor si o perioada de „inot liber” in masa apei, are loc fixarea acestora pe substrat, secretarea unui strat gelatinos si transformarea in chist; 4-8. Are loc multiplicarea parazitului, prin diviziune directa, pana la 1.024 ori; 9. Dupa ruperea chistului, formele libere, inotatoare, se deplaseaza in masa apei pt. a se atasa de o gazda (peşte) in max. 24 ore; cei neatasati pier in urmatoarele 24 ore.
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
User avatar
Cristian Candeori
Posts: 163
Joined: 26 Oct 2009, 10:10

Re: Ihtioftirioza

Post by Cristian Candeori »

In cazul pestilor de acvariu, cat timp trebuie tinuta temperatura peste 28 grade C ?
Multumesc.
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Re: Ihtioftirioza

Post by Petru Burian »

Cristian Candeori wrote:In cazul pestilor de acvariu, cat timp trebuie tinuta temperatura peste 28 grade C ? Multumesc.
Sincer, nu stiu exact :( dar ...
Cel mai inofensiv tratament, pt. pestii din acvariu, ar fi:
-- Sare de bucatarie - se introduce in apa progresiv pana la 5-10 g/litru, dar nu trebuie depasita aceasta doza ! Dupa vindecare, revenire progresiva la apa initiala (nesarata), prin schimburi succesive a 25% din volumul acvariului / zi.
Cel mai eficace tratament ar fi:
-- Verde malachit (oxalatul verde de malachit) - la concentratia de 0,10 mg./litru la 22 gr.C, pe o durata de 4 zile.
Atentie:
-- concentratiile mai mari, de verde malachit, provoaca moartea pestilor.
-- oxalatul verde de malachit nu este tot una cu sulfatul de malachit, care este mult mai toxic.

Sa auzim de bine !!
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Eugen Fetes
Posts: 465
Joined: 27 Oct 2009, 08:43

Re: Ihtioftirioza

Post by Eugen Fetes »

Cristian Candeori wrote:In cazul pestilor de acvariu, cat timp trebuie tinuta temperatura peste 28 grade C ?
Multumesc.

In functie de caz, o ridicare a temperaturii pana la 30 grade pentru 3 zile poate ameliora problema sau chiar eradica. Daca parazitul este bine "inradacinat" aceasta cura de crestere a temperasturii poate dura 7 - 14 zile. Dupa cum spunea si dl. Burian cura termica trebuie insotita de bai scurte cu verde de malachit (15-20 minute) sau cca 7 zile dupa care apa se schimba in proportii de 30 - 50%. In timpul bailor indelungate cu verde de malachit filtrarea prin carbune activ va fi oprita, folosind carbunele din a 10-zi pana la curatarea totala a apei de verde si apoi se va schimba si carbunele activ din filtru.

O alta solutie care poate inlocui baile cu verde de malachit este aceea de bai de scurta durata 5-10 minute in solutie de apa cu sare de bucatarie (1 lingura de sare la 1 litru apa). Aceste bai se fac (ca si durata) pana cand pestele "pica" pe o parte dupa aceasta va fi mutat ijn acvariul de baza unde temepratura ba fi de 30 grade. In timpul bailor in saramura aerarea apei trebuie sa fie intensa si sa pastreze strict regimul termic cu cel din acvariul de baza.

Au aparut "mutatii" ale "grisului" de care... nu se scapa. O solutie ar fi totusi varianta folosirii "Puncktol" de la JBL (care-i de fapt tot verde de malachit dar mai are in ea si...mot de kkt).
0745578278
Post Reply

Return to “Ecologie acvatică şi nu numai”