DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Ecologia apelor şi a zonelor unde pescuim

Moderator: Pacapescarul

Avatar utilizator
Adar Marian
Mesaje: 561
Membru din: 23 Oct 2009, 07:44
Contact:

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde Adar Marian » 27 Apr 2010, 12:42

Nu sunt nici pe departe un "deltar" cu mari cunostinte, unul care sa se bata-n pareri cu cei care au zeci de iesiri la activ, insa imi permit, la randu-mi, cateva observatii, macar si prin experienta cumulata muntelui:
- dom'le, sa ma car cu lemne de foc din Bucuresti, n-ai sa vezi. Sunt destule salcii uscate si chit ca n-o sa rezulte acelasi jar, tot imi fac treaba cu lemnul lor. Pe chestia asta am avut de tras un pocinog atunci cand m-am intalnit prima oara cu viespile deltei, insa povestea-i lunga si rezumatul ei ar fi acela ca atat eu cat si cei din tabara am fugit vreo doi kilometri cum nu cred s-o mai fi facut vreodata. Mi-am invatat atunci lectia si n-am mai repetat-o.
- hazna iarasi n-am sa sap, insa nici rahatul nu-l las sa faca plaja dintr-un motiv nu atat ecologic cat olfactiv. Nu-sh' daca domniile voastre ati observat, da' cand il bate soarele-n crestet, incepe sa puta si asta-i pricina ce ma face sa-l ingrop de fiecare data.
- gunoiul il ard la plecare acolo unde am sapat sa tin pestele sau bautura, dupa care astup si tasez pamantul. C-o fi bine, c-o fi rau, macar nu-l las sa se-mpiedice altii de el...

Valentin Petrovici

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde Valentin Petrovici » 27 Apr 2010, 15:34

Sorine după cum a menţionat şi cîţiva colegii noi cam aşa procedăm de zeci de ani . Asta nu înseamnă că nu mai sunt cazuri izolate care nu procedează aşa. Dar acest subiect a fost dezbătut şi răs-răs-răs dezbătut şi de noi şi de alţii. Concluzia este că vina este şi a turiştilor dar mai ales a organelor locale care nu fac absolut nimic pentru igienizare. Dar absolut nimic. Toate localităţile deltei aruncă gunoiul şi alte resturi în Dunăre. Apa menajeră şi wc-urile tot în Dunăre merg. Cîţi turişti sunt în comparaţie cu localnici ? Wc - urile de pe ambarcaţiunile mari unde crezi că se descarcă? În vrun oraş cumva? Pe dracu. Tot în Dunăre. Şi sunt mii de vapoare şi vaporaşe. Deci cam asta ar fi. Acum să trecem la programmul tău. Apăi noi cînd plecăm abia mai încapem noi în maşini dar să mai punem şi tron şi lemne de foc. Fără tron te pomeneşti că mă constip şi stau zile întregi fără să ies. Să fim serioşi . Auzi şi tras la rindea să nu-mi intre vro aşchie-n cur. Asta este pentru comoditate nu de altceva. Să nu stai pe vine. Să nu trăieşti cu impresia că noi ăia fără tron ne căcăm prin corturi sau stam cu rahaţii pe la nas. În sfîrşit asta îţi este pofta. Cît priveşte lemnele mai dat gata. Cred că eşti unicat. Am cutreierat toată delta de zeci de ani dar te rog să mă crezi că eşti unicat. Să pleci cu lemne de acasă. AAAAA uitasem sunt de fag şi carpen. Iese ciorba mai gustoasă. Dacă pleci în deltă cu gîndul la tron şi lemne de foc aia nu mai este deltă. Uitasem să precizez. Să ştii că în momentul alegerii unei locaţiei punem în discuţie şi lemnele de foc.

Avatar utilizator
PETREMAN
Moderator
Mesaje: 854
Membru din: 23 Mar 2010, 10:08
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde PETREMAN » 27 Apr 2010, 17:49

Fiecare isi face griji sa aibe la el de toate,ca din greseli inveti.De cate ori nu s a intamplat sa ai nevoie de ceva si sa ti dai seama ca nu l ai luat pt daca ca nu ai avut loc in masina sau ca stiai ca nu o sa stai langa masina si trebuia carat asa ca ai renuntat la el.Eu unu nu fac gropi pt buda deoarece evenimentul se intampla de obicei departe de locul de campare [sa nu miroasa ,sa nu vi cu el pe picioare mai tarziu si normal sa nu te vada cineva ;) ] si despre tron ,de obicei toata operatiunea trebuie facuta rapid pt ca amicii nostrii ai pescarilor [tantariiiiiiii]ca vrei sau nu vrei tot iti fac analizele :lol: asa ca ,chiar de as avea cel mai frumos tron din lume nu as sta mai mult decat este necesar.Dar nici nu il condamn pe dl Sorin daca are loc in masina poate sa ia ce doreste cu el,fiecare cu tehnicile lui si spun asta ca am avut si eu o perioada de timp un Mescedes Vito ,bagam in el de toate si stateam si noi lejer.Deci depinde si mijlocul de transport dar parca daca ai tot la tine nu mai are farmec si inca o chestie,acolo unde se ajunge cu masina este mai murdar.Eu merg de obicei la Dunare in dreptul loc Topalu,acum 5-6 ani nu venea aproape nimeni ,acum cand este cald este ca la mare si nu sunt localnici ci din toata tara,cu catel si purcel ,la scaldat ,la soare ,galagie din 100 de persoane doar 5 pescari,va dati seama ce ramane dupa ei in doua zile [sambata si duminica]De obicei cand stau la pescuit noaptea de pe o raza de 500m adun gunoaiele care ard si le dau foc [fara var la sfarsit recunosc pt ca acum am auzit si eu]avand rude in loc Topalu am vb cu primaru si a spus ca nu este treaba comunei gunoaiele care se strang la Dunare asa ca am hotarat sa mi cumpar si chiar am cumparat barca sa pot sa plec din locurile unde se poate ajunge cu masina sa scap de balamucul si gunoaiele lasate de altii.Si este asa simplu ce arde .....foc si ce nu la sacosa :!: Vineri trag o fuga la Dunare la Calarasi sa vedem si pe acolo cum este.Sa auzim numai de bine :)
Ultima oară modificat 28 Apr 2010, 11:08 de către PETREMAN, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Petru Burian
Mesaje: 902
Membru din: 25 Oct 2009, 09:56

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde Petru Burian » 28 Apr 2010, 07:47

Valentin Petrovici scrie:Apăi noi cînd plecăm abia mai încapem noi în maşini dar să mai punem şi tron şi lemne de foc....Auzi şi tras la rindea să nu-mi intre vro aşchie-n cur. Asta este pentru comoditate nu de altceva....

Stimati colegi, scapati din vedere cel putin 2 lucruri:
-- 1. Dl. Sorin este Ardelean – asta inseamna ca este chibzuit, meticulos si „profund ganditoriu”; 2. vine din Tara Maramuresului – unde lemn este din belsug :D
-- Sa mai povestesc ca si eu am „tron demontabil” din metal :lol: (permanent in portbagaj) si deseori am carat si eu dupa mine lemnele de foc :?:
Explicatia este simpla: in zona noastra, pe langa lacuri nu prea gasesti lemne de foc; in paduri deseori umblii cu ora pt. a aduna cantit. necesara de lemne (uscate !!!) => adusul lemnelor + butelia de aragaz (n-ai probleme cu pădurarii) sunt f. utile, comode si ecologice :lol: :lol: :lol:
Cat priveste „groapa” si eu procedez la fel si o fac chiar adanca, la folosire „indelungata”, acoperind periodic cu un strat de pamant „produsul muncii” => dispare mirosul; nu atrage mustele si alte „vietuitoare”; vantul nu raspandeste „produsele de papetarie” :lol: :lol:
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”

Valentin Petrovici

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde Valentin Petrovici » 28 Apr 2010, 08:40

Apăi domn Burian se mai găsesc oameni ghibzuiţi şi prin alte zări şi ţări nu numai prin Ardeal. Să fiţi siguri de asta. Nu am nimic cu Sorin sau cu domnia dvs. pentru că folosiţi tronul . Fiecare face cum se simte bine şi cum îl taie capul. Este curul lui. Şi deşi este o parte dorsală a corpului am învăţat că trebuie să fim foarte atenţi cu el. Din absolut toate punctele de vedere. Cît priveşte lemnele de foc apăi şi noi cărăm dar în zone unde nu sunt lemne. Şi în deltă numai dacă instalezi cortul pe platou în faţa prefecturii nu găseşti lemne.
Dle Petreman, au trecut timpurile alea cînd plecam în deltă şi îmi mai erau necesare cîte ceva. Am o listă permanentă cu cele trebuincioase care este actualizată în funcţie de nr. zile, locaţie, perioadă etc. O sursă de foc îmi este necesar şi atît. Restul face parte din tabieturi. Şi vă rog să mă credeţi că nici noi nu mergem cîte 2-3 persoane în Lăstune sau Smarturi. Au fost descoperite remorcile. Dar revin. Fiecare cu tabieturile lui . Însă colegul Sorin a fost puţin cam insistent cu acel "majoritatea". Poate dumnealui este mai nou pe aici şi nu a citit tot. La noi cred că acea majoritate la care face el referire din contră respectă regulile legate de igiena locului. Însă treaba cu amicii ţînţari ( nu machedoni) este o realitate. Şi nu cred că este pescar să nu o fi păţit.

Avatar utilizator
Petru Burian
Mesaje: 902
Membru din: 25 Oct 2009, 09:56

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde Petru Burian » 28 Apr 2010, 10:20

Valentin Petrovici scrie:Apăi domn Burian se mai găsesc oameni ghibzuiţi şi prin alte zări şi ţări nu numai prin Ardeal. Să fiţi siguri de asta.


Domn'Petrovici apăi chiar nu stiti de glumă :?: :shock: :shock: Doar am pus destui din ăştia :lol: :lol: :lol:
Tare mi-e ca pasarea aia din avatar este vina :lol: :lol: :lol:
No offense :lol: :lol: :lol:
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”

Valentin Petrovici

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde Valentin Petrovici » 28 Apr 2010, 10:34

Dle Burian dar nu m-am supărat absolut de loc. Mi-am exprimat un simplu punct de vedere prin prisma celor peste 30 de ani de deltă. Nici nu am jignit pe absolut nimeni. Nu ştiu de ce aveţi asemenea impresie. Însă eu deşi am instalaţi acei zîmbăreţii nu-i folosesc. Uneori înşeală.

cezar
Mesaje: 3578
Membru din: 23 Oct 2009, 16:11

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde cezar » 28 Apr 2010, 10:50

Eu am la activ vreo 120-130 de iesiri in Delta, pe parcursul a patru decenii. E drept, extinderea si diversificarea echipamentului, accesoriilor, articolelor utile sau mai putin utile pe care le car dupa mine dateaza din ultimii 15 ani.
Am intotdeauna la mine o lopatica, sap o groapa cat de adanca permite locul, "produc", apoi arunc doua trei lopeti de pamant deasupra si...gata.
Iar "locul discret" il aleg la oarece distanta, ferit de urzici, maracini sau vegetatie "depozitara" de tantari; evident si de priviri indiscrete. ;)

Cat despre lemne...pe locul intai uscaturile aflate la fata locului. Pentru fiert ciorba la foc iute cel mai bun este stuful uscat (borsul de peste "la cujba" nu seamana cu nimic), iar pentru jar...salcie sau plop de la fata locului, ajutat si cu carbune de mangal.

Avatar utilizator
PETREMAN
Moderator
Mesaje: 854
Membru din: 23 Mar 2010, 10:08
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde PETREMAN » 28 Apr 2010, 11:47

Valentin Petrovici scrie:Dle Petreman, au trecut timpurile alea cînd plecam în deltă şi îmi mai erau necesare cîte ceva. Am o listă permanentă cu cele trebuincioase care este actualizată în funcţie de nr. zile, locaţie, perioadă etc. O sursă de foc îmi este necesar şi atît. Restul face parte din tabieturi. Şi vă rog să mă credeţi că nici noi nu mergem cîte 2-3 persoane în Lăstune sau Smarturi. Au fost descoperite remorcile. Dar revin. Fiecare cu tabieturile lui . Însă colegul Sorin a fost puţin cam insistent cu acel "majoritatea". Poate dumnealui este mai nou pe aici şi nu a citit tot. La noi cred că acea majoritate la care face el referire din contră respectă regulile legate de igiena locului. Însă treaba cu amicii ţînţari ( nu machedoni) este o realitate. Şi nu cred că este pescar să nu o fi păţit.

Sunt de acord cu dv dl Petrovici,cum ca lista e sfanta ,[si eu folosesc]te ajuta enorm doar daca in grupul cu care mergeti dv este cineva care are grija de asta,sa fie totul pus la punct.referitor la remorca nu am si nici nu am cum sa o folosesc daca agat peridocul cu barca de masina dar cine are remorca e extraordinara pt carat.Eu raman la la concluzia ca fara groapa de buda,lemne de foc sau chiar remorca poti sa stai dar daca uiti una din urmatoarele :apa,sare,hartie igienica,paine e mai complicat .
Este evident ca nici nu se pune prb sa uiti momeala, scule de pescuit sau cizme sau cort ca deja este prea mult,deci ca sa nu uitati ceva ....LISTA.

Valentin Petrovici

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde Valentin Petrovici » 28 Apr 2010, 12:30

Dle Petreman, referitor la listă. Ea este alcătuită şi se află în calculator. Înainte de plecare, toţi participanţii luăm legătura pe mess şi împărţim din acareturi să nu fie 3 cazmale, 5 ceoane, 4 topoare, 6 polonice etc. Aşa procedăm şi la mîncare. Să nu fie 20 kg de carne de porc şi să nu fie o fasole, o patramă, un berbecuţ etc. La băutură nu mai facem împărţeala că poate fi orice. Fiecare participant primeşte o listă cu ce aduce. În cazul nostru acum este o listă pentru Bucureşti şi o listă pentru Iaşi. Noi mai avem ceva acareturi şi pe la Mila 23 şi pe la Crişan. Cam aşa stă treaba. Cît priveşte căcatul pe care îl tot pomenim parcă ar fi erou naţional. Nu trebuie decît să te duci la distanţă de tabără că de dispariţia lor se ocupă animalele şi păsările. În altă ordine de idei cred că i-am acordat prea multă atenţie lui în sine, modului de aşezare a acestuia pe pămînt şi mai ales a modalităţilor de păstrare. Chit că şi cînd se construieşte o casă mai întîi se face wc-ul dar cred eu că ajunge. Mai sunt şi alte probleme interesante decît a descrie modalitatea de deşertare. Restul haiducie.

sorin
Mesaje: 17
Membru din: 16 Apr 2010, 02:52

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde sorin » 14 Mai 2010, 01:17

Departe de mine sa tin lectii de organizare a unei expeditii in delta. A fost doar : asta sunt eu.
Din 1974 am ceva "vechime" in delta si vreau sa-l informez pe domnul Valentin Petrovici ca am evitat multe "aschii" ce puteau sa-mi intre in partile posterioare. De-a lungul anilor am reusit sa "rindeluiesc" multe problemele (personale) legate de relatia venetic -delta.
Remorca, da...remorca saraca doar ea stie cat cara... Listele, ele da, in continua imbunatatire, hartia igienica cu noi si diverse arome... Un lucru sa stiti domnule Petrovici ca pasarile si restul animalelor nu mananca rahat... haideti sa nu le umanizam in asa masura.

sorin
Mesaje: 17
Membru din: 16 Apr 2010, 02:52

Re: DELTA NOASTRA, INCOTRO?

Mesajde sorin » 17 Mai 2011, 23:36

Salutare fratilor ! Ce-i cu astenia asta ? Mai, mai ...
Iar se aud ragete si mugete dinspre capitania rezervatiei ... cum ca iar n-avem voie sa ne campam. Texte fumate si redatate. Am mai vazut ciori si stancute cufurindu-se pe palaria sperietorii... Asa si anul trecut pe Iacob si Pardina, erau nenumarate corturi si rulote (eram doar in trecere pe acolo). Si era acelasi text. Si erau aceiasi pescari de ani de zile. Si se pare ca-i durea in basca pe toti. :lol:
Anul trecut am fost pe Ostrovul Cernovca. Am petrecut clipe de vis "dansand cu vulpile si cu enotii". In privinta dansului pescaresc ... mai moale ... asa ca o... di...sertatii pot avea multe :lol: Mai povestim, ca a trecut mai bine de-un an de cand nu v-am plictisit :lol:


Înapoi la “Ecologie acvatică şi nu numai”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator