Istoricul Somnului in raul Ebro

Ecologia apelor şi a zonelor unde pescuim

Moderator: Pacapescarul

Post Reply
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Istoricul Somnului in raul Ebro

Post by Petru Burian »

Stimati colegi,
Mai tineti minte „serialul” somnii de pe raul Ebro, de pe pescuitul.ro :evil: :?:
Azi (13.11.2011), intre orele 5 si 7 dimineata :lol: am surprins parte dintr-un film dedicat lor, pe Nat. Geo. Wild, extrem de instructiv. Am tot incercat sa gasesc respectivul episod pe net, dar n-am reusit :(
Poate colegii mai priceputi il gasesc si ne dau si noua un link :idea:
Oricum, urmare gugălelii am aflat info. interesante:
„…History Of Catfishing On The River Ebro
Catfish are not indigenous to Spanish rivers and they are considered by Spanish anglers as an invasive species. Their introduction into the Ebro system is due entirely to the intervention of a ‘forward thinking’ German biologist. In the mid 70’s Roland Lorkowski singled out the Ebro as the perfect environment for the wels catfish to live and he introduced 32 small juveniles into the river system at Mequinenza. These juveniles soon became established in the rich river environment, and with thousands of small carp to feed on they grew very quickly. By the early 1980’s catfish of up to 80lb were being caught at Mequinenza, and the official Spanish record at this time was a fish of 99lb…”
Mai multe la http://www.thefishingzone.org.uk/ebro2v2.html

Tot aici, un filmulet de 30 min. care mi s-a parut interesant mai ales sub aspectul relatiei dintre clientul platitor, ghidul angajat si „conservarea resurselor” :lol: :lol: :lol:
http://www.thefishingzone.org.uk/catfishing_movie.html
Merita vazut stand la „gura sobei” ;)
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
User avatar
Mihai Vinturache
Moderator
Posts: 2000
Joined: 22 Oct 2009, 14:36
Location: Bucuresti

Re: Istoricul Somnului in raul Ebro

Post by Mihai Vinturache »

Domnule Burian, am vazut si eu o secventa pe National Geografic, in care spuneau ca somnii din Ebru provin din 32 de pui de 8 cm. In timp se pare ca au reusit, impreuna cu populatia de crap, care este tot invaziva, sa elimine aproape total speciile autohtone din rau. In filmuletul vazut de mine s-a facut un pescuit statistic, cu ajutorul curentului electric si in cei cateva sute de pesti capturati astfel nu a fost nici macar 1 exemplar indigen.
Este evident ca, din punctul de vedere al biodiversitatii este un dezastru. Pe de alta parte, acum vin mii de turisti anual pe Ebru pentru a pescui crapi capitali si somni gigantici. Cum o fi mai bine? Cine poate sa judece?
Acum 2 ani am fost in Spania intr-o mica localitate din nord, Herrera de Pisuerga. In centrul oraselului este o statuie destul de mare ridicata pentru a omagia racul indigen. In anii trecuti, marcati de dezvoltarea industiala, specia a disparut in totalitate din cauza poluarii. Nu stiu daca din toata Spania sau doar din zona respectiva. Acum raurile sunt mai curate si au fost repopulate cu raci canadieni pentru ca "sunt mai rezistenti si mai adaptabili". Asta se intampla din pacate la nivel mondial, viteza de circulatie face ca si vietatile sa ajunga repede, in mod voit sau accidental in areale noi, uneori fara dusmani naturali si invadeaza tot.
Se pare ca generatiile viitoare de pescari europeni se vor confrunta cu invazia basului american si al giganticului arapaima. Sa vedem cum se vor adapta in Europa, raul deja este facut. Multi dintre noi regretam si azi introducerea fitofagului in apele noastre. Iata ca s-a adaptat si se pare ca incepe sa se inmultaesca singur, in mod natural.
Oricum, am vazut ca atat somnii de pe Ebru cat si cei din Italia, au un colorit foarte ciudat, sunt mai mult galbeni si sunt urati comparativ cu autohtonii dunareni.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
User avatar
rebeu
Posts: 909
Joined: 25 Oct 2009, 16:50
Location: Bucureşti

Re: Istoricul Somnului in raul Ebro

Post by rebeu »

L-am văzut azi (stârnit de posturile de mai sus)... hummm... făcut de americani... în stilul lor... ca să-l vadă americanii... l-am pus... ştiţi voi unde...

Ce este notabil din punctul meu de vedere este secvenţa în care se arată pe hartă cam cum se extind speciile invazive... şi mă întreb: de ce nu se întâmplă invers? În afară de bibanul lor...

În plus harta aia mi-aduce aminte de... popoarele migratoare :ugeek:

Nu mă mai leg de faptul că în engleză este un cuvânt compus (peşte pisică) pe când în limba noastră sunt cuvinte diferite pentru diferite stadii de dezvoltare a respectivului peşte (somn, somotel, moacă, irmă, codău...)

După ce-l vedeţi poate mai lărgim discuţia...
A cam ieshit fum din discurile de pe server... deci pozele... trebuie sa le reinstalez...
Doar ca mai dureaza... am back-up la directoare dar nu si la soft... deci trebuie sa reinstalez tot... si sunt cam departe...
va rog sa mai aveti rabdare...
--
RBu'
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Re: Istoricul Somnului in raul Ebro

Post by Petru Burian »

Yeesss :!: acesta este :D
Acum voi viziona cu maxima atentie, apoi vom discuta.
Sper ca si alti colegi au posibilitatea sa-l vada :roll:
Merci mult D-le Bogdan :D
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
User avatar
mikcutu
Posts: 751
Joined: 26 Oct 2009, 09:53

Re: Istoricul Somnului in raul Ebro

Post by mikcutu »

Bogdan, la care fil te referi?
da-mi si mie locatia
Za dacs cam from za tracs!
Post Reply

Return to “Ecologie acvatică şi nu numai”