Page 1 of 1

Paraziti

Posted: 30 Apr 2011, 00:17
by Mihai Vinturache
Domnule Burian,
Am pescuit zilele trecute un crapcean plin de paraziti. Postez alaturi poza pestelui (putin cam neclara-am apropiat prea mult aparatul) si poza catorva paraziti. Am curatat pestele inainte de a-l elibera dar nu stiu cat il ajuta.
Ce stiti despre acesti paraziti?
Image

Image

Re: Paraziti

Posted: 30 Apr 2011, 01:13
by laurentiu_sonia
Salut,

Dupa parerea mea este vorba de o infectie cu trematode.

"Numărul mai mare înregistrat este datorat
în mare parte, sistemului de îmbogăţire a apei pisicole (cu îngrăşământ natural) cu efect al
creşterii cantităţii de substanţă organică ce reprezintă un substrat important pentru
multiplicarea acestor paraziţi." Raport de Cercetare
OPTIMIZAREA DIAGNOSTICULUI STARILOR PATOLOGICE LA PESTII DE
CULTURA SI EVALUAREA IMPACTULUI ACESTORA ASUPRA
SALUBRITATII SI VALORII COMERCIALE
VASILE VULPE
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad Iasi pag 8/11

vezi texturl intreg la http://www.univagro-iasi.ro/ro/files/ce ... _Vulpe.pdf

Toate bune!

Re: Paraziti

Posted: 30 Apr 2011, 08:42
by Petru Burian
D-le Mihai Vinturache
Mai mult ca sigur este vorba de Viermele ancora (Lernaea cyprinacea L., 1758) un crustaceu care paraziteaza mai ales crapul (Cyprinus carpio).
Functie de specia pestelui parazitat, se mai cunosc cateva specii “specializate” ale acestui parazit apartinator genului Lernaea:
L. ctenopharyngodonis Yin, 1960
L. elegans Leigh-Sharpe, 1925
L. esocina Burmeister, 1833
1 -- Dimensiunile si proportia intre dif. parti ale corpului acestor crustacee variaza functie de specia si varsta gazdei + temperatura apei.
2 -- Speciile de Lernaea prefera temp. mai ridicate ale apei (peste 20gr.C) si concentratie in NaCl sub 1,8%.; temp. optima de dezv. variaza intre 23 – 30gr.C, L. cyprinacea fiind considerata specie de apa calda.
-- la 20-25 gr.C ciclul de viata dureaza 18-25 zile;
-- la 28 gr.C ciclul de viata dureaza doar 7 zile;
-- sub 14 gr.C dezvoltarea inceteaza.
3 – Dupa fecundare, masculii raman 2-3 zile pe corpul pestelui dupa care mor, iar femela trece la viata parazitara.
4 – Nr. de generatii depinde de temp. apei, existand cel putin 2 generatii/an (la temp. ridicate pot fi si 11 generatii/an); femelele ierneaza pe corpul pestilor si incep depunerea de oua in luna mai.
5 – Sensibilitate crescuta la Lerneoza manifesta puietul in primul an de viata; odata cu varsta pestilor scade si extensivitatea si intensitatea de parazitare; invazia maxima a pestilor are loc in sezonul cald al anului.
6 – La pestii varstnici prognosticul este usor, parazitoza nu provoaca mortalitati => alterarea aspectului comercil al pestelui; pt. puiet prognosticul este grav => reducerea ritmuli de crestere, pierderi in greutate, mortalitate.

Acest parazit a mai fost discutat (pescuitul.ro/ 21,06,2007) din raspunsul de atunci extragand si cele de mai sus. Felicitari pt. poza facuta parazitilor :o datorita ei a fost posibila identificarea “ochiometrică” :D :D
Sa auzim numai de bine !!!

Re: Paraziti

Posted: 02 Mar 2012, 13:17
by vasile
De o buna bucata de timp vremea ne tine in casa, la ingrasat si anchilozat, cel putin pe cei pensionati de varsta si inca apti de a colinda apele in cautarea pestilor (ca mine de exemplu). Ma uit pe geam si constat ca si azi da cu ploaie si lapovita, cel putin aici la Tulcea, unde domiciliez, iar pe Dunare, care e la cativa metrii de blocul meu, continua sa curga sloiuri. In aceste conditii vitrege "de mediu" mi-a rasarit ideea de a ma racorda la discutii pe acest site, avand in vedere ca pestii au fost si mai sunt in topul preocuparilor mele atat in plan profesional (pana la pensionare si chiar dupa) cat si rectreativ. Asa ca permiteti-mi sa vin cu unele completari, remarci, etc acolo unde cred ca este necesar. Si incep cu un raspuns adresat d-lui Mihai Vinturache privind parazitul gasit de domnia sa. Postarea est veche de aproape 1 an, dar ce sa fac daca abia acum am aparut si eu. Domnul Burian a "cazut" bine pe specia de parazit in cauza, iar eu, prin attachmen-tul pus, aduc doar completari. Am montat in word, pe o pagina, randurile ce se refera la parazitul in cauza, extrase din 3 pagini ditr-o carte scrisa de mine si tiparita in 1989. La magnitudinea de 150 % e lizibila.
Toate cele bune,
Vasile Otel

Re: Paraziti

Posted: 02 Mar 2012, 13:44
by Dumitrescu Iancu
Dle Dr. Otel, bine ati venit pe site-ul APC 21, suntem bucurosi sa va avem alaturi!

Re: Paraziti

Posted: 02 Mar 2012, 23:39
by Mihai Vinturache
Domnule doctor, bine ati venit printre noi. Ne bucuram nespus sa va avem in preajma.
Din pacate atachmentul despre care faceti vorbire nu poate fi vazut. Forumul nostru accepta doar fotografii nu si documente word. Nu indraznesc sa va spun sa faceti un print screen si sa puneti documentul sub forma de fotografie pentru ca nu imi dau seama cat de lizibil ar mai fi. Poate ne mai sugereaza colegii niste solutii.
O solutie ar fi ca sa transmiteti materialul pe mail administratorului si acesta sa-l incarce pe site la rubrica "Ecologica".

Re: Paraziti

Posted: 03 Mar 2012, 10:48
by vasile
Multumesc pentru calduroasa primire. Intr-adevar am constatat dupa trimiterea mesajului ca attachment-ul in doc nu merge. De aceea am transformat materialul scanat in imagine, adica jpeg, si incerc sa-l pun. Dar constat ca
nici in jpeg nu merge, fiind anuntat ca fisierul e prea mare, acceptandu-se pana la 250 kib. Documentul meu are cca. 800 kib, asa ca sorry. Am vrut sa fac o fapta buna dar n-am reusit.
V.O.

Re: Paraziti

Posted: 03 Mar 2012, 21:56
by Pacapescarul
Pai adaugati-l cu copy/paste direct in mesaj.