Cititi postarea de la link-ul:
http://forum.pescar-sportiv.ro/viewtopi ... 5669#45669
(daca aveti probleme de accesare o voi recopia aici)
-- Postarea colegului Marinel Simtea mi se pare de reala utilitate ecologica, drept care mi-am permis sa o semnalez si aici.
-- Intradevar, pt. a fi epurate „uleiul si grasimile menajere” din apa de canalizare fecaloid-menajera, sunt necesare statii de epurare ape uzate (orasenesti si/sau comunale), cu separatoare de grasimi performante (rare !) si cu treapta de epurare biologica (foarte rare !!!).
-- Uleiul ajuns in apele de suprafata (indiferent de natura lui) este extrem de nociv.
Un singur litru de ulei, poate genera o pelicula mono-moleculara pe suprafete de sute de metrii patrati (acea pelicula cu irizatii in culorile curcubeului).
In apele stagnante, sau foarte lin curgatore, o astfel de pelicula poate „sufoca” in mod drastic, tocmai acele organisme microscopice care au un rol primordial in autoepurarea naturala a apei.
Intrebarea este ce sa facem totusi:
1 -- au inceput sa apara centre de colectare al uleiurilor uzate, pt. reciclarea acestora in vederea obtinerii de „bio-benzine”. Ele sunt inca rare si nu prea pot fi considerate o „solutie de masa”.
2 -- colectarea in PET-uri si „expedierea” la rampa de gunoi ar fi o solutie, dar apare problema „vietii seculare” a unui PET bine inchis => „o capsula a timpului, cu o proba chimica” pt. arheologii viitorului

3 -- ar mai fii varianta de imprastiere a continutului unui astfel de PET pe un teren agricol.
De ce teren agricol

Eu as opta pt. varianta 3., care desi nu este 100% ecologica, la ora actuala este forma de „implicare” cea mai accesibila „cetateanului ecologist” si cea mai putin daunatoare mediului natural.
ATENTIE
Vorbim aici de 1-2 litri de ulei, rezultati in gospodariile noastre, si nicidecum despre volume colectate, de zeci sau sute de litrii, si deversate deodata