Dumitrescu Iancu wrote:In sfarsit,iata un ardelean dispus sa impartaseasca ceva din secretele prepararii "porcariilor" de Craciun!

Anul trecut m-am rugat cu cerul si pamantul de prietenul nostru din Banisor sa-mi dezvaluie din secretele clisei ardelenesti...Cu greu a scapat printre dinti cateva indrumari,pe care le-am urmat cu sfintenie,iar rezultatul l-au degustat si unii din prietenii nostri prin cele iesiri in Delta sau la Dunare si pot sa-si dea cu parerea!Dar si acum traiesc cu impresia ca prietenul Dutu nu mi-a spus chiar tot!
Cum si anul asta sunt posesorul unui grohaitor ce bate spre 200kg,retele pastrate de prietenul Petru sunt bine-venite,chiar si pentru un numar limitat de preparate,corespunzator timpului disponibil al domnului Profesor!Asa ca,multumindu-va anticipat,va rog,domn' Petru,sa treceti pe lista deschisa de Cezar si ceva afumatura(sa-i zic jambon,desi acolo termenul e altul) si,eventual o reteta de carnati!Mentionez ca am improvizat o afumatoare in curte si am facut si o mica provizie de lemn de prun!

Iancule, stii ca pe langa altele, ardelenii nu sunt rai de paguba. Io ti-am zis tot ce trebuie sa stii, da n-ai scris
O luam de la capat, cu un mod de preparare al clisei dupa reteta lui tata (Dumnezeu sa-l odihneasca). Pana la trecerea lui in lumea dreptilor (
2006. dec. 15), an de an am fost partas la acest ritual, inca de pe vremea cand nu se auzise de arzatoare cu lemne sau cu gaz.
Gustul slanei este dat de:
1.
modul de hranire a porcului, adica, daca a mancat porumb si laturi oparite atunci slana va fi moale si gustoasa, daca a fost indopat cu concentrate atunci aceasta va fi mai tare si atzoasa.
2.
felul in care este parlit - dupa parerea mea, parlitul este cel mai important. Se face cu paie, arzator cu gaz sau lemne, porcul fiind pus pe burta. acesta se face in profunzime (prin coacere), fara sa arzi soricul, pana cand soricul devine rumen spre negru. Din cand in cand se razuieste cu cutitul pentru a vedea zonele ramase cu par. Parlitul se socoteste gata atunci cand pe suprafata soricului nu se mai simte niciun fir de par. Este neteda precum fata unui copil. Se trece apoi la burta, incheieturi, unghii si urechi, coada.
Cand ii gata tot, se inmoaie cu apa calda si sare grunjoasa si se razuieste cu un cutit f bine ascutit, pana cand soricul devine alb. Se spala pe la locurile mai cretze (urechi, unghii, rit), cu o perie de radacina.
Dupa toaletare, incepe transatul, pe o masa, usa din lemn. prima data se ia shoncul (jamboanele, din spate si din fata), apoi se incepe dintre urechi cu o cruce si se continua pe sira pana la coada. Cand se vede cat e de groasa slana, se ia o pauza si se bea un pahar de palinca.

Slanina se portioneaza in tablii dupa marimea vasului in care se pune la sare. Se curata de u8ntura care se da la jumari si de carnea care va lua drumul carnatilor si asa intreaga (unii indeparteaza un strat pentru jumari) se pune la sare.
3.
cum se pune la muratoare (la sarat) Se pregateste vasul - butoi din plastic sau ciubar de lemn - si se presara pe fund o mana de sare (neaparat grunjoasa), apoi se sareaza fiecare tabla de slanina si se aseaza cu soricul in jos, una peste alta. Cantitatea de sare care se da, poate fi cat de multa (cam un deget grosime)pentru ca slanina isi va trage numai cata are nevoie.
Slana se lasa la muratoare cel putin 3 saptamaniAceasta durata este la fel de importanta precum parlitul. dupa 3 saptamani se scoate, se curata de sare si se zvanta la aer. Apoi, se bea un pahar de palinca si se trece la..
4.
cum se afuma Tata avea o afumatoare clasica tip dulap, din lemn. A afumat numai cu fum cald, rezultat in urma arderii rumegusului din lemn de esenta tare (obligatoriu), altfel slana capata un gust iute. Se tine la fum cateva ore, pana capata o culoare placuta si un miros adecvat. Se scoate de la fum, se sterge si se pastreaza atrnata de carlige in camara sau pod.
Se serveste rece (cand e un pic inghetata este o minunatie), cu ceapa rosie si MUSAI cu palinca. De Banisor...

POFTA BUNA!!!!!