Articol - Avatul Profi....

Oscilante, rotative, jiguri, voblere, muşte, etc.

Moderator: Pacapescarul

Post Reply
puffyk1
Posts: 139
Joined: 15 May 2010, 10:40

Articol - Avatul Profi....

Post by puffyk1 »

Am citit si citesc atatea chestiuni interesante despre pescuitul avatului incat nu contenesc sa ma minunez unde s-a ajuns cu imaginatia….Doar filosofiile crapiste mai intrec prin oratorism teoriile neoavatice ce sunt rostite cu atata emfaza de micii descoperitori ai stilului…..
Si, daca este nesuparator sa vezi pe unul si altul cum isi dau cu parerea, ce te faci cu marii profesionisti care dau sfaturi cu dezinvoltura si golesc de voblere, twistere si alte maimute rotativice magazinele si depozitele ale caror branduri le reprezinta…..
Asa ca hai sa schimbam un pic optica pescarului…..
Stie toata lumea ce este avatul. Sau, mai degraba, cine este….Este un individ suparator, obraznic adesea, care te deranjeaza cand iti este lumea mai draga si nu vrea sub nici o forma sa atace voblerul de “‘jdemii de lei vechi”, indiferent cat de salmonistic sau rapalistic straluceste holograma de pe el….Mai mult, iti alunga pasnicele rosioare, babusti, carasei sau crapi capitali, deoarece se misca rapid, bubuie, pleoscaie si cate si mai cate nu face….
Poate fi prins dimineata si seara, cand ataca in nestire si nu tine cont de ce are in fata. Atunci si cei mai ageamii pescari ce au in dotare o prapadita de lanseta cu o naluca amarata devin brusc profesionisti ai genului. Ei prind peste dupa peste, increderea crescand si adrenalina pompandu-le in vine…..Si, cand au impresia ca nimeni si nimic nu ii mai poate opri, brusc se iveste o acalmie, pestii dispar ca prin farmec si nu raman decat amintirile….
Avatul le-a mai jucat o farsa….
In realitate, avatul isi vede de treaba. El face acelasi lucru pe care il executa orice peste din lumea asta….se hraneste activ. Pai cum adica, exista hranire pasiva? O putem numi si asa…..
Hranirea activa este cand un peste, indiferent marimea sau numele, cauta hrana cu scopul vadit si declarat de a o infuleca. Sunt momentele acelea de success cand pescarii prind peste. Ati observat, poate, ca atunci cand unul prinde, mai toti prind. Iar cand unul nu prinde, doar cei foarte buni prind…..Pe Dunare, de exemplu, cand crapii se muta si sar, exista foarte multe trasaturi. Cand umbla carasul, ai permanent trasaturi si vin carasoi cat roata carului. Platici, somni, salai, toti stau la coada sa fie parcati in juvelnic. Dar cand se opresc, nu inseamna ca nu se mai hranesc….
O fac, insa, cumpatat. Stau in current si orice pica este infulecat. Zona intima a unui peste este cam de 50 cm sau un metru pe apa limpede. Daca nada, naluca, rama sau mai stiu eu ce nu pica acolo unde este pestele, va putrezi mult si bine…..Acelasi lucru se intampla si iarna…..pestii nu se misca mult, mananca, insa, tot ce le pica in preajma….
Sa revenim la avat….
Americanii spun ca, pentru a vinde un produs, trebuie sa ii faci o istorie. Romanii spun ca, pentru a prinde peste, trebuie sa renunti la cutume, la legende, la ce se spune pe ici pe colo….
Astfel….
Avatul nu are dinti….FALS!!! Avatul este dotat cu multi colti crescuti pe marginile branhiilor si care impiedica obletii sa scape. Totodata ii si terciuiesc. Partea interesanta, insa, o reprezinta gatul avatului. Asemenea verisorului sau, crapul, el are un fel de dinti faringieni sub forma de tub cu zimti care musca fabulos de eficient tot ce prind. Tubul acesta este un tunel fara de intoarcere. Obletii prinsi de avat sunt terciuiti instant, rupti cu totul. Sunt asemenea unei manusi de neopren cu care putem prinde orice, avand aderenta…..Inchipuiti-va un smirghel de neoprene, asa arata…..
Avatul loveste apa sau pestisorii cu coada, apoi culege pestii ametiti….FALS!!! Niciodata nu am prins macar un singur peste agatat de coada….ori, daca ar fi fost adevarat, trebuia sa se intample frecvent asta! Asa cum salaii ataca prada strivind-o si dintosul apare agatat de aripioara laterala, ar fi trebuit sa prind macar un avat de coada…..niciodata nu mi s-a intamplat! In schimb, datorita vitezei de atac, ii iei frecvent de ceafa, de branhii etc…..
Avatul ataca pe fata, nu hoteste…..FALS!!! Afirmatia este luata motamo din lucrarea unui autor pe care il stimez foarte mult. Este una din putinele afirmatii neconforme cu realitatea, care aduce insa, cele mai mari neajunsuri! 100% avatul pandeste! Cand nu pandeste printre pietre sau copaci si sta in suvoi, pozitia lui este intotdeauna sub bancul de obleti, sub copaci, sub pietre, sub curentul principal. Inoata foarte usor, pentru a nu emite vibratii, apoi ataca fulgerator, pentru a reveni printre obleti pasnic si linistit!
Obletii accepta langa ei orice peste, indiferent marimea, atata vreme cat nu exista miscari nenaturale. Cand avatul sta linistit si nu face nici o repezeala, obletii nu au de ce sa se teama….Cand porneste atacul, ei sar instinctiv, apoi se regrupeaza. Ai spune ca cel putin 10 minute sunt socati! Ei bine, nu! Continua sa se hraneasca ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat…..Am vazut atac de avat foarte violent, obletii au sarit din apa, apoi, la randul lor, au inceput sa piguleasca ce era deranjat in suprafata apei de voltele avatului…..
Avatul se hraneste doar cu obleti….FALS!!!! Ataca orice…pui de sarpe, broscute alte genuri de pesti….Era un serpisor acum un an, pe Chilia, care nu mai stia incotro sa o ia de cate bubuieli incasase. Anul acesta, in zona Oltenita, un avat cam de un kg a regurgitat ce credeti?!? Un ditamai broscanul care nu mai avea nici un os intreg! Este adevarat, sunt exceptii, dar intaresc al naibii de bine regula….
Cum am spus, cand ataca in suvoi, avatul se prinde usor. Marea provocare este atunci cand el nu mai ataca. Smecheria este una si singura….trebuie cautat unde se refugiaza! Adica intotdeauna in zone cu structuri, copaci, salcii. Si, o alta chestiune foarte interesanta, avatul sta in copaci, preferand partea dinspre aval a copacului. Motivul este simplu…..acolo apa este oxigenata.
Cum pescuim? Ideal, din barca. Lasam barca in curent si lansam in in lungul oricarui obstacol, in aval de acesta. Pestii stau in 90 % din cazuri dupa obstacol. Si mai este o explicatie de ordin tehnic, anume ca barca se muta in current la vale, logic, iar pescarul nu mai are cum sa aduca naluca decat peste copacul sau obstacolul ce ramane pe loc. Rezulta….agatare!
Garantat, atacurile survin acolo unde este pestele. Am pescuit un an intreg, indiferent de vreme si zona, din Delta pana la Giurgiu sin u a fost zi fara capture fabuloase. Sau, daca nu mari, cel putin au fost multi. Un pescuit superb, care pune in umbra toate fandoselile basiste americane….
Alte observatii interesante ….
Cea mai buna naluca este oscilanta argintie!
Nu exista o perioada anume, avatul ataca oricand si la orice ora….
Avatul ataca permanent intre lunile martie si noiembrie. Ultimii avati mari i-am prins anul acesta in jurul datei de 25 noiembrie….
Daca avatul, in perioada de hranire pasiva, nu primeste naluca in maxim 50 cm de el, nu o ataca….
Este singurul peste care se joaca. Urmareste naluca, o ataca usor, fuge in lateral, se intoarce, o ataca iar…..
Atacul avatului este ori in cerc…face 4-5 cercuri pana loveste decisiv…., ori in linie, ori din lateral, ori de dedesubt….
Are o rata colosala de urmarire…..daca ceva e ciudat, urmareste chiar 20-30 metri….
O alta chestie haioasa….cand te observa, avatul are tendinta de a ataca decisiv, probabil, in minea lui, pentru a prinde prada inaintea pescarului……
Orice golf de minim 20 cm diametru este, de obicei, caminul unui avat….
O alta observatie foarte, foarte interesanta…..niciodata nu am gasit mai mult de 1-2 obleti intr-un avat, indiferent marimea acestuia! Anul acesta, pe Macin, am auzit atacuri de avat de la 200 metri de noi. Atacurile au continuat pana cand barca a fost dusa de curent in dreptul salciei. Lansare, atac, avat de 3 kg. Avatii pe care nu ii eliberez, ii curat imediat, pentru a nu se strica. Ei bine, nu avea nici un obtete in el….
Ce sa insemne acele atacuri, atunci? Joaca? O fi precum cainii care se iau dupa masini? Posibil….
Sper ca aceste randuri sa va fi fost, macar partial, de folos!
Fir intins!
fatdaddy
Posts: 229
Joined: 30 Aug 2010, 15:01
Location: Bucuresti

Re: Articol - Avatul Profi....

Post by fatdaddy »

Deja ziua mea e mai frumoasa! Fara misto! Felicitari pescarului,dar si scriitorului.
Andrei Riga
User avatar
Mihai Vinturache
Moderator
Posts: 2000
Joined: 22 Oct 2009, 14:36
Location: Bucuresti

Re: Articol - Avatul Profi....

Post by Mihai Vinturache »

Bravo Mihai. Un articol si interesant si instructiv si placut de citit.
Nicio inteligenta artificiala nu poate concura cu prostia naturala!
Post Reply

Return to “Pescuit cu artificiale”