Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lestate

Oscilante, rotative, jiguri, voblere, muşte, etc.

Moderator: Pacapescarul

Post Reply
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lestate

Post by pupu »

Acum ceva timp intr-un magazin cu articole de pescuit am auzit o discutie despre jiguri, haios a fost ca cel care voia sa cumpere era mult mai informat decat vanzatorul care nu mai stia cum sa o dea la intors,m-am gandit ca ar fi bine sa existe si pe aici o discutie despre jiguri sau diferite feluri de offseturi lestate,bineanteles ,forme,greutati, culori,cat mai multe informatii despre acestea. Cum in pescuit avem tot mereu de invatat, cred ca un astfel de subiect ar putea fi foarte interesant pentru multi dintre noi. Eu stiu ca jigurile se impart in doua categori,weight forward,adica lestat in fata si weight centered, greutate centrata, cele din prima categorie sunt cele mai folosite iar cel mai cunoscut dintre acestea este asa numitul jig bila ,sabotul ,football jig,wobble jig, sunt cateva dintre formele care compun aceasta prima categorie.Din cea de a doua,cel mai utilizat este banana jig, fiecare forma are avantaje sau dezavantaje,ramane sa vedem parerea voastra. De asemenea jigurile au sau nu ,un sistem de prindere al nalucii,puteti vedea diferite forme in poza de mai jos.

Image

Uploaded with ImageShack.us

Unele jiguri au ca sistem de fixare al nalucii o sarmulita ,wire keeper. Pe scurt cam asta despre jiguri,ramane sa vedem parerile si adaugirile voastre ,despre offseturi tot asa, o sa dezvoltam pe parcursul discutiilor.

Numai bine...
Armand
Posts: 205
Joined: 27 Oct 2009, 09:37

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by Armand »

Din ce am mai aruncat si eu un plastic in apa, mi-am format urmatoarea parere:
Cu exceptia bilei, restul de jiguri au aplicatii foarte precise in functie de culoarea apei, temperatura, substrat, cheful pestilor si cantitatea de agataturi...
Din cauza asta pescaru are 2 optiuni:
1)Se invata sa dea doar cu bila si in cazul asta o sa fie acoperit in cca 80-90 % din cazuri iar in restul de cazuri nu o sa prinda nimic sau o sa se uite la cineva cum prinde de rupe intr-o apa in care credea ca nu exista peste.
2)Se apuca de citit si testat, cara dupa el 4-5 modele de jiguri in vreo 5-6 dimensiuni fiecare, macar cate 5-6 bucati pe tipo-dimensiune(macar vreo 2 kile de plumb) si daca e suficient de bun, da exact cu ce trebuie exact unde trebuie si exact cand trebuie...caz in care face niste partide fantastice!

Optiunea e a pescarului!
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by pupu »

Poti privi problema si asa ,insa,cum ai scris si tu poti avea partide excelente daca abordezi cat mai pregatit fiecare partida,si chiar daca uneori aceasta e mai slaba nu ramai oricum fara capturi,eu cred ca pescarul merge pe apa sa prinda peste si mai putin pentru alte activitati.Ca sa pun punctul pe i,eu pun pe primele doua locuri pescarul si naluca si apoi restul echipamentului,bineanteles in conditiile in care acesta e bun spre f. bun . Dar sarevenim la concret ,si eu folosesc destul de des bila dar la fel de des o schimb in functie de conditiile pe care le am la fata locului, round head-ul are ceva dezavantaje,daca in rauri e bine ca coboara mai repede in balti problema se pune invers,pe de alta parte, unghiul in care coboara nu e prea propice inteparii iar pozitia in care se aseaza pe substrat nu e de cele mai multe ori corecta.In conditiile in care majoritatea baltilor sunt putin adanci ,un cap mai putin folosit la noi si anume Wobble jig-ul,face cateodata minuni, coboara mai lent,nu se agata asa usor,e mai usor de ales greutatea lui si in plus se aseaza de cele mai multe ori intr-o pozitie aproape ideala. Uite o poza pentru exemplificare ,si mai discutam ,caci subiectul cu Jigurile,chiar daca unii nu cred e f.vast.

Numai bine....
Attachments
DSC06316.JPG
DSC06316.JPG (29.52 KiB) Viewed 21985 times
Armand
Posts: 205
Joined: 27 Oct 2009, 09:37

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by Armand »

Cum am spus, nu contest calitatea si aplicabilitatea fiecarui tip de jig, problema este ca, in functie de forma mai apar o serie de factori de luat in seama.
Pe apa de aceiasi adancime, greutatea jigului va diferi daca acesta e bila, sabot sau Wobble.
Pe langa asta, modul de a juca naluca iar difera in functie de tipul de jig folosit.
Wobble de exemplu il vad jucat pe ape mici si maloase, o singura tura de manivela si plasticul usor sublestat, astfel incat totul sa fie FOAAARTE lin.
fatdaddy
Posts: 229
Joined: 30 Aug 2010, 15:01
Location: Bucuresti

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by fatdaddy »

Discutia e putin prea generala, pentru ca daca ne gandim putin, toata argumentatia trebuie pusa in contextul reprezentat de pestele tinta. Spre exemplu principalul pescuit facut cu jiguri in tara noastra este la salau, care (cu exceptiile de rigoare) nu prea se face in ape mici si maloase. Eu, spre exemplu, folosesc in mod special jig-uri bila, dar in functie de situatia din "teren", ma joc cu rapoartele dintre greutatea bilei si volumul "gumei". Trebuie sa recunosc ca imi place sa folosesc pe balta jig-uri usoare (3 si 5 gr) si sunt "apostrofat" de multe ori de amici pe tema asta, dar credinta mea este ca asa momeala ramane mai mult in zona de atac.
Iar apropo de pozitia jig-ului, mie mi se pare ok faptul ca "pica in bot" odata cu twisterul , ca un pestisor care ciugule de pe substrat. A nu se uita ca salaul, de cele mai multe ori, ataca jigul cand cade, nu cand e pe fund (pe cadere- cum se spune). Iar la ridicare , iarasi e ok, ptr ca ansamblul se ridica in cele mai multe cazuri aproape vertical, din cauza firului care pe ultimii metrii catre jig nu este niciodata drept, ci are o trasa arcuita , aproape verticala pe ultimii centimetrii ( nu ma refer la ape adanci de doar 10-30cm). Lucrul asta l-am verificat noaptea intr-o piscina luminata, unde am incercat mai multe grosimi de fire si greutati de jiguri.
Andrei Riga
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by pupu »

Nu ,wooble jig-ul nu e bun pe ape maloase ,nu se ingroapa asa usor pe cadere dar la recuperare de cele mai multe ori se comporta ca o lopata,unul dintre capetele mai bune pentru teren moale este Sparkie sau chiar banana jig,parerea mea. Pentru celalalt coleg, foarte multi pescuiesc astazi dupa stiuca cu plastice , majoritatea folosesc culoarea alba ,si la mine, doar cleanul a ramas 90% pe vobler ,la stiuca 80% plastic si 20% vobler si oscilanta. Nu ,caderea in bot nu e cea mai fericita pentru a intepa si salaul ataca majoritar cand naluca atinge substratul si de multe ori formeaza acel norisor ,de ce crezi ca multi prefera stand up-ul sau sabotul, mai rar pe la noi tip up-ul.Sper ca s-a inteles de la inceput ca vorbim oricum de plastisol flotant,dar sa revenim ,se pescuieste la stiuca cu rezultate excelente cu jiguri ,cu offseturi lestate sau nu dar si cu jig rig-uri. Folosesc jig rig-ul si la salau dar si la stiuca,mi le construiesc singur si e ceva asemanator cu cel facut de Owner numai ca eu am gandit o alta forma a plumbului ,tocmai pentru a mai inclina plasticul pe cadere, dar mai ales sa treaca mai usor peste plante, sau a putea fi tarat mai aproape de substrat .

Numai bine...
fatdaddy
Posts: 229
Joined: 30 Aug 2010, 15:01
Location: Bucuresti

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by fatdaddy »

Ok, fara discutie si eu pescuiesc la stiuca cu jiguri si gume, ba mai nou mi-am turnat pe gamakatsu 6/0 niste bile de 5 gr si am pus un prieten sa-mi faca niste streamere pe ele, o minunatie. Doar ca pescuitul stiucii la jig nu are pentru mine nici pe departe farmecul unei linguri sau al unui hardswimbait (Slider,Drunk, etc). De ceva vreme pescuiesc insa si Lake Fork-uri mari pe carlige offset lestate. Initial imi confectionasem niste strune cu plumbi bullet pe ele, dar am ramas la carligele offset lestate, ptr ca miscarea nalucii este incomparabil mai aproape de realitate. Folosesc insa strunele lestate ptr twistere mici (gen kopyto) pe care le pescuiesc si la stiuca. Mai nou folosesc carlige offset nelestate si am grija sa am la mine foita de plumb si lestez carligele in functie de necesitati.
Dar asta este in pescuitul stiucii unde in 90 % din cazuri "guma" trebuie sa se miste altfel decat la salau si in plus, de cele mai multe ori, sa se strecoare prin bradis. Recunosc insa ca am pescuit la stiuca si exact in stilul direct pe fund, ca la salau, chiar cu folos, as zice.
Andrei Riga
Armand
Posts: 205
Joined: 27 Oct 2009, 09:37

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by Armand »

Prin "ape mici si maloase" ma refeream la majoritatea baltilor din jurul Bucurestiului cu adancimi de 1-2 metri si cu mal, care mai tin si salau.

Dupa mine jigul impreuna cu plasticul au 2 mari avantaje: Odata sunt extrem de versatile, puntandu-se pescuit de la babusca la somn si pe deasupra sunt ieftine...comparat cu un vobler de exemplu.

Legat de pozitia in care se aseaza jigul, arareori am avut rateuri pe bila. Singurul moment clar cand am avut rateuri a fost pe Razelm cand i-mi muscau de bila, si nu reuseam sa ii intep. Veneau pana langa mal cu plasticul in gura si cand ma vedeau il scuipau si papaa!!!

In rest dau cu bete tari si frana stransa si la orice tzac...le rup maselele :twisted: :lol:
User avatar
DRM
Posts: 167
Joined: 24 Oct 2011, 11:11
Location: Bucuresti

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by DRM »

Armand wrote:In rest dau cu bete tari si frana stransa si la orice tzac...le rup maselele :twisted: :lol:
Piiiiiiii ei piiiiiiii mama lor de salooooo !!!!!!!! :lol:

Deci in concluzie nu o mai aburiti cu jig rig-uri de 3-5g si treceti pe offseturi lestate. :shock: ;)
Na, ca iar am dat din casa :lol: :lol: :lol:
NEVER STOP LEARNING, NEVER STOP IMPROVING,
AND NEVER, EVER STOP FISHING.
MotorGuide
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by pupu »

Nu ma omor dupa pari,nu ofera prea multa libertate ,pescuiesti prea robotizat si nu lasa loc imaginatiei , sunt f. greu de multumit in privinta batului, mai ales ca eu intep scurt. La salau prefer sa pescuiesc intre stilul clasic si taras cu ceva miscare laterala pe substrat,la stiuca folosesc jiguri ,de diferite forme, offseturi lestate sau nu dar prefer sa o aburesc si cu jig rig-uri caci inertia plumbului mobil creeaza miscari imposibile pentru offseturi.

Numai bine...
Armand
Posts: 205
Joined: 27 Oct 2009, 09:37

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by Armand »

DRM wrote: Piiiiiiii ei piiiiiiii mama lor de salooooo !!!!!!!! :lol:
Dreaq ii ia !!! :twisted: :lol:

De obicei isi dau seama ca tre sa lupte abea cand sunt in barca...pana acolo nu inteleg ce li s-a intamplat :lol:

@Pupu
La spin nu exista o "formula consacrata"! Maiestria e in mana pescarului si in imaginatia lui.

Dar la fel de bine exista pescari care pescuiesc o viata intreaga(cu rezultate OK) recuperand doar liniar si avand jiguri de 2 maxim 3 greutati :) ;)

Oricum...ca sa nu stricam directia topicului, hai sa incercam sa le detaliem pe toate...

ceva de genul: Tipul de jig, carligul cu care e lestat, corelarea intre carlig si dimensiunea capului, cum se joaca...pe ce fel de substrat se potriveste, pe ce fel de joc se potriveste...etc!
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by pupu »

Pai suntem ditamai oamenii, cred ca a inteles toata lumea ca nu exista o "formula consacrata" ,si o chestie superba ,
“Dupa o sută de pești prinși am crezut că știu totul, acum, după o mie, mi-am dat seama că nu știu nimic” spunea un renumit muscar britanic” In privinta carligelor conteaza si forma capului dar si tipul de prindere al plasticului, daca e de ex. un jig, barb collar atunci caligul e mai scurt ,daca e ring and barb collar, carligul e mai lung. La barb e cam asa 1/16 -4 ,1/8-2, 1/4-1,5/16-1/0 , 3/8-2/0 , 1/2- 3/0, 3/4 sau 1 - 4/0 , nu e obligatoriu dar e un punct de reper,la stiuca nu am prea mult de comentat dar pentru salau prefer carlige mai lungi ,mai ales pentru gruburi, mai putin la shaduri.

Numai bine...
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by pupu »

Cateceva pe scurt si despre offseturi, acestea sunt special concepute pentru a putea pescui in conditi dificile si pot fi folosite la mai toate speciile de rapitori. In mod ele nu trebuie sa afecteze jocul nalucilor si au avantajul ca se camufleaza destul de bine in corpul acestora. Offseturile pot fi cuplate atat cu plastice special turnate pt. astfel de carlige( hook slot) cat si cu gume normale.Exista f. multe forme,de la cele cu tija dreapta,oarecum identice cu carligele normale, cu sistem de blocare in corpul nalucii la cele clasice. Offseturile pot fi lestate sau nu si au diferite sisteme de prindere in corpul nalucii,puteti vedea cateva modele in poza de mai jos. Unii impart offseturile in doua categori, worm hook ,pentru momeli mai lungi(rame ,tritoni) si wide gap , totusi pescarii nu tin cont de astfel de clasificari si le folosesc in functie de cum cred ei ca au mai putine rateuri.

Numai bine...
Attachments
DSC06334.JPG
DSC06334.JPG (24.77 KiB) Viewed 21641 times
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by pupu »

Chiar daca nu ati incercat niciodata offseturi,si nu aveti in trusa ,puteti face si un compromis, nu se stie niciodata.

Numai bine
Attachments
DSC06335.JPG
DSC06335.JPG (19.91 KiB) Viewed 21512 times
User avatar
pupu
Posts: 476
Joined: 01 Mar 2010, 21:05

Re: Capul face,capul trage...despre jiguri si offseturi lest

Post by pupu »

Cei de la DO-It au acum in productie doua modele de matrite wire keeper, marimile din varianta round head jig wire keeper le
puteti vedea in poza de mai jos unde mai puteti observa si un model cu sistem clasic plus wire keeper-ul , unii au incercat si varianta asta incercad sa inlature principalul dezavantaj al sistemului cu sarmulita, respectiv, mutarea centrului de greutate mult prea in fata. Unul din avantajele sistemului w.k.este ca la acelasi diametru al capului greutatea este mai mica iar altul ar fi ca naluca aluneca mult mai greu de pe tija carligului, plus ca la gruburl mai subtiri partea dinspre cap nu se mai ingroasa . Eu mai folosesc acest fel de matrita pentru a-mi face si greutati worm nose sinker,respectiv pun inca o sarmulita in locul carligului si dupa turnare o tai si o indoi ca pe cealalta rezultind un model ,dupa mine, mai reusit decat cel original care are sistemul de prindere din plumb.

Numai bine...
Attachments
DSC06344.JPG
DSC06344.JPG (29.03 KiB) Viewed 21337 times
Post Reply

Return to “Pescuit cu artificiale”