Page 1 of 2

Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 23 Nov 2009, 06:49
by Petru Burian
Stimati colegi
Pornind de la idea vazuta la http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/ ... t/1/ppg/1/ propun o „tema de iarna” pt. cei interesati.
1 -- Idea ar consta in „clasificarea” artificialelor nu dupa reclama firmelor producatoare ci dupa experienta personala a fiecaruia => o baza de date utila tuturor, permanent actualizabila cu noi modele de artificiale.
2 -- Propun spre dezbatere schita de mai jos, realizata cu elemente luate si clasificate absolut la intamplare (sunt mare habarnist in domeniu), toate rubricile pot fi modificate-inbunatatite-extinse, mai ales cel cu „modele prinzatoare” pana va rezulta o forma finala.
3 -- Ideal ar fi ca forma finala sa functioneze „in direct” (aici IT-isti au cuvantul), sau ca un tabel complectat de cei priceputi. Veniti deci cu propuneri de realizare :idea: :idea: :idea:
4 -- Facuta cu cap, complectata onest si in mod consecvent, rezultanta ar putea deveni un „punct de atractie forte” al saitului.
Deocamdata atat; eu am lansat idea sa vedem cu ce rezultat :) :) :)

Image

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 05 Sep 2011, 23:10
by pupu
Pescuiesc la rapitori cu naluci facute de mine, asa ca nu le pot clasifica, exista si o exceptie ,voblerele, pe care nu am incercat niciodata sa le construiesc.Pe scurt ,pescuiesc si cu voblere doar dupa somn,clean(e singurul pe care il caut doar cu voblere) ,pastrav si stiuca, asa ca daca autorul acestei teme nu are nimic impotriva eu nu as folosi acel tabel(care ar trebui oricum sa fie mult mai complex) ci as incerca o forma mai atractiva (dupa mine) ,cea cu poze de la o partida unde am folosit naluca prinzatoare. Deci ,in cazul cleanului, pe primul loc in preferintele mele este voblerul,primavara ,vara,toamna ba chiar si iarna pe rau,netinand cont de intervalul orar,de felul sau limpezimea apei (in acest caz schimb doar culoarea). Prefer, din multitudinea de modele unul fabricat de Dorado, respectiv Alaska SP-K1,dar retineti ,este vorba de modelul vechi, adica acela care aduce mai mult cu o bila, modelul nou este mult alungit si nu are nici pe departe acelasi succes,culmea ca pe ambalaj sunt trecute aceleasi coduri si date tehnice.Ca sa nu o lungesc prea mult, si daca cineva e interesat ii pot spune si avantajele celui vechi.Cun am scris mai sus, cleanul e singurul dintre rapitori la care pescuiesc doar cu voblere, si in 90% di cazuri folosesc modelul de mai sus .Pun mai jos cateva poze din partida de ieri pe o balta mica f.frumoasa si din pacate f. braconata.
Image

Uploaded with ImageShack.us
Image
Image

Uploaded with ImageShack.us
Image

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Image

Uploaded with ImageShack.us
Image

Uploaded with ImageShack.us

In imagini puteti vedea si voblerul( la care mai intra cateodata si altceva) ,va rog sa scuzati calitatea pozelor caci din float tube e dificil de fotografiat.

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 14 Sep 2011, 19:56
by pupu
Zilele trecute am fost la Fagaras si la intoarcere am incercat stiuca pe niste balti aflate pe marginea Oltului,nu aveam la mine decat o oscilanta si trei voblere. Pe o caldura torida nu am luat decat 4 bucati si una scapata,din pacate numai pixuri,toate la vobler,la lingura nimic.Din pacate acolo se construieste ,cred,un baraj, si baltile sunt aproape distruse.Data viitoare iau si zgarciuri cu mine si sunt aproape sigur ca o sa faca servici cel putin la fel ca voblerele.

Numai bine...

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Uploaded with ImageShack.us

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 19 Sep 2011, 19:56
by pupu
Ieri pe gropile de langa Arges o partida super,tinand cont de presiunea exercitata continu pe aceste oglinzi de apa. Dimineata numai mici si doar la voblere,si culmea doar in spre larg,dupa douasprezece a inceput sa bata un pic vantul si cu swim bait-uri mai ales la apa mica si in cocioace cu mult bradis am luat cateva de frumoase (vreo trei de peste 50 cm) oricum niste driluri super.Cum am mai spus din float tube e f. greu sa faci poze si ,ar fi trebuit sa le chinuiesc f.mult asa ca dupa ce m-am chinuit rau cu una am renuntat.Doi insi cu un Logan albastru au incercat vreo ora si ceva sa prinda si ei ceva la lingurita,ioc. Deci ieri swim bait-ul a facut legea. A sa nu uit, doi localnici in papuci dadeau si ei cu shad alb, au luat si ei cate o marla si amandoi le-au eliberat, BRAVO .

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Uploaded with ImageShack.us

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 20 Sep 2011, 23:16
by fatdaddy
In loc de voblere Alaska, am descoperit (fara a le incerca inca) voblerele Rapture Hot Buzz.

http://www.peapa.ro/produs/7218/Vobler- ... pture.html

Aceeasi forma , culori diferite, sinking,pret rezonabil.

PS
Ce putere e Rookie? Nu e cam tare ptr marle?

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 21 Sep 2011, 00:17
by Indian Larry
Interesante jucariile astea. O sa iau si eu vreo doua sa le testez. Multumesc pentru pont!

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 21 Sep 2011, 17:30
by pupu
Da ,sunt la fel cu modelul vechi de SP de la Dorada ,dar smecheria pt raurile mici( Sabar, Neajlov) e sa fie floating. Nu ,lanseta e 602 light ( de fapt nu e de loc asa)dar sutem un pic off si nu spun decat ca a scos f.bine bucati de 2-3 kg.

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 22 Sep 2011, 11:56
by Radu Ionut
in ce zona a argesului ati fost? as merge si eu in weekend dar n am fost niciodata si nu stiu incotro sa o apuc!

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 22 Sep 2011, 14:42
by pupu
La Gradinari.

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 22 Sep 2011, 15:44
by rebeu
Părerea mea (ca începător în ale spiningului) este că topicul ar trebui respectat. Toate postările sunt off mai puţin prima.
Nu voi folosi decât ce se găseşte în comerţ şi n-am de gând să mă apuc vreodată să-mi construiesc singur năluci/shaduri/alte alea... Mi-ar fi de mare ajutor să se dezvolte subiectul aşa cum a fost conceput (şi sunt sigur că nu numai mie).

Un moderator/admin ar putea muta celelalte postări în altă parte şi să lase topicul ăsta aşa cum a fost început.

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 22 Sep 2011, 20:21
by pupu
Pescuitul pestilor rapitori e pe cat de frumos pe atat de greu si complex,se pot crea confuzii,asa ca daca un moderator sau cum am spus initiatorul acestui topic vrea sa mute sau sa stearga ceva de pe aici, nici o problema.Nu am vrut decat sa animam acest subiect ,caci altfel nu stiu cum te putea ajuta ceva ce nu mai avea nici o postare , eu am crezut ca a poate asa e mai atractiv. E foarte dificil sa pastram acel tabel caci ar trebuii foarte mult dezvoltat ,pe specii ,adancimi,culori,actiune,e.t.c .De exemplu eu la clean dau 90% cu voblere insa acestea difera in functie de tipul apei ,dau cu Dorada in Neajlov si Sabar insa in Arges pescuiesc cu Down shad rh sau gb ,Salmo ,Storm (skate back super model) in balti Dawn fat rhc,Dorada(pe langa mal in special) DAM sau Uncle Buck's. Stiuca , voblere(floating,sinking,trolling,jerk) si linguri cand iarba e jos iar vara cand stiuca fuge de soare, in lacuri, nu mai pun de loc linguri ci ptreponderent swimbait-uri,diferite soft-baituri,spinnerbait cu tija scurta si vierme lung,buzzbait-uri si bineanteles voblere(floating,jerk chiar suspending) de diferite marimi si culori . Cu salaul pare mai simplu ,dar nu e chiar asa ,aici folosesc aproape numai naluci moi, insa o multitudine de culori.La avat prefer Spinertail de preferat alb ,alb cu rosu cu verde e.t.c., Bucktail-uri modificate (co o paleta mica dupa carlig),un model mai ciudat de rotativa imperecheat cu o lama de buzz si iarasi vreo cateva modele de voblere,bibanul cu cauciucuri,rotative si foarte putin cu voblere.
Pastravul,aici mai rar cu muste caci il abordez mai des cu lanseta de spinning,asa ca voblere ,rotative si iarasi o naluca mai putin folosita la noi ,un fel de spinnerbait f.mic cu o paleta care are agatat de ea un carlig simplu cu o fisie mica rosie,neagra e.t.c. taiata ditr-un balon.Somnul ,in special cu voblere ,prefer Predatek mai rar DAM (super natural)sau Yo-zuri,rar linguri grele. Sunt f. multe de spus dar asa dintr-o data e cam greu ,ce smecherii se pot face cu Bottom Bouncer-ul , de cicade sau diferite combinatii de naluci.Bun ,nu prea inteleg ce vrei sa spui ca nu vei pescui cu naluci facute de tine (e optiunea ta) asa ca....

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 23 Sep 2011, 00:41
by rebeu
Am vrut să se înţeleagă că voi folosi exclusiv ce se găseşte în comerţ. Nu mă voi apuca să-mi construiesc singur nălucile. Din acest punct de vedere m-ar ajuta mult sa nu dau banii pe chestii pe care alţii spun că nu merită. Ăsta-i de fapt şi scopul acelui tabel... după părerea mea. Tabelul se va tot lungi pe verticală... nu văd ce problemă ar avea să se tot lungească. Problema celui care postează este să se incadreze cât de cât in dimensiunile coloanelor, mai ales cu fotografia nălucii.

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 23 Sep 2011, 07:09
by fatdaddy
Vei avea sa surpriza sa constati ca sunt mai multi producatori din clasele de mijloc . mici de pret, comercializeaza acelasi model de vobler in culori si denumiri diferite. Iar modele de vobler, la modul general, sunt cu miile si cateva sute sunt pescuite cu succes, majoritatea gasindu-se de vanzare si in magazinele romanesti, virtuale sau nu. La fel linguritele oscilante, lingurite rotative, cicade, pilkere, swimbait-uri, shaduri, gruburi, viermi (worms), jiguri, spinnerbaituri. Din aceasta cauza este greu sa faci o clasificare a lor, altfel decat din experienta personala. Ce putem face este sa vorbim despre ele, e mai greu cu tabelul.

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 23 Sep 2011, 17:47
by pupu
Corect,am incercat sa fiu cat mai succint , dar de ex. voblerele nu sunt doar plutitoare ,scufundatoare ,suspedding,e.t.c ci si Minnows,crank-uri,e.t.c.dar ce mai talanga balanga, ne oprim aici si, asta e.

numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 23 Sep 2011, 18:40
by rebeu
Dar tabele separate dedicate voblerelor în care să existe coloane suplimentare pentru definirea tipului ar putea fi mai explicite?

Mă gândesc şi la tabele pentru shaduri/gruburi unde să existe o coloană suplimentară pentru cea mai indicată greutate a jigului.

În imaginatia mea le văd ca într-o carte gen agenda pescarului (similar agendei electricianului - unde, pe capitole găseşti cu ce tip de cablu alimentezi un motor de ţîşpe kilowaţi, ce siguranţe pui, ce contactor... etc...) unde când pleci la biban să nu iei toată roaba plină cu mii de plastice cu care n-ai prins nimic niciodată, ci te uiţi acolo şi pleci doar cu două-trei cutiuţe. Şi... prinzi! :roll:

Acum am fost mai explicit?

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 23 Sep 2011, 21:13
by pupu
In principiu se poate ,dar cum bine spui, ar cam trebuii ceva munca si credema (in timp o sa iti dai si tu seama )nu vei putea niciodata sa te iei numai dupa tabele. In general nu ai cum sa nu iei ceva naluci cu tine,o sa vezi ca in functie de conditii ,vant ,ploaie ,soare puternic ,vegetetie, o sa constati ca iti mai trebuia ceva (daca vrei sa mai si prinzi),de aia ai nevoie de mai multe jucarii,si cu cat frecventezi mai multe locatii cu atat numarul lor creste.In pescuit cum cred ca stii si tu, singura regula e ca de fapt nu exista reguli.Acum cred ca vreo 7-8 ani in D.D mergea cel mai bine lingura sau rotativa care avea ceva verde pe ea (Viorel Olteanu cred ca isi mai aduce aminte),un amic nu vroia sa creada chestia si nu intelegea de ce la 7-8 bucati venite la noi el lua doar una, doua.Anul trecut si anul asta au mers f. bine (initial am crezut ca Berti le face reclama, ca deh...) voblerele de la Cormoran din seria Belly Dog ,la juma din pretul celor de la Daiwa (si culmea e ca sunt facute cu contributia japonezilor)insa mult mai prinzatoare.O surpriza pentru mine a fost anul asta seria de jerk de la Bomber RFHB04CN (03 cu bot rosu) si pe apa mai adanca uratenia aia de la Rapala TDD-7.

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 21 Sep 2013, 23:21
by pupu
Apa foarte limpede de pe Neajlov si Sabar au facut ca pescuielile la clean sa fie destul de putine , cum broscutele cu miscarile f. energice din picioruse nu dau nici ele rezultate pe o astfel de apa am zis sa revin la voblere , asa ca am zis sa incerc si Japoneze . Mitts-ul si chubby 35 de la Jackall , Dr-ul de la Camion, Maria (nu mai retin modelul),saxa , nu mult mai bine decat cu Alaska (modelul vechi),insa un model de la Pontoon 21m-a lasat fara glas , asa ca va propun un vobler pe care ar trebui sa il aveti in trusa pentru clean. Este vorba de modelul 34F SR floating din balsa , il aveti in poza. Am facut tei partide si isi merita fiecare banut,astazi printre mai multe bucati de 30-35 cm am prins si unul de 49 cm si am scapat unul si mai mare ,ulx-ul nu m-a ajutat de loc . Cum nimic nu este perfect si asta are o mica hiba, ancorele, sunt Owner insa sunt cam micute si au facut sa scap destul de multi cleni.Cand l-am eliberat pe ala mare l-am pus langa bocancul de la wadersi care e 44.

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 22 Sep 2013, 15:12
by paulletta
Bravo Pupu, maiestria si rabdarea isi spun cuvantul.

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 22 Sep 2013, 22:50
by pupu
Mersi, din pacate pescuitul cleanului e foarte dificil si cum se stie nu e numai sperios ci si foarte precaut ,se ascunde in cele mai dificile locuri si nu prea poti sa il pescuiesti numai de pe mal ,eu am inceput dimineata foarte prost era sa raman intepenit in noroiul care aproape trecuse de genunchi si nu mai spun cate zgaraieturi am luat,nu multa lume e dispusa la asa ceva .Dar sa revenim, cum am spus acest model de la Pontoon e foarte eficace iar pasionatii de clean ar trebui sa il aiba in vedere.

Numai bine...

Re: Clasificarea artificialelor prinzatoare

Posted: 03 Oct 2013, 20:58
by pupu
Cateva zile nu am putut sa ma loghez si am vazut ca nu mi s-a intamplat numai mie.Saptamana trecuta ,mai precis vineri, am vrut sa incerc si alt model de la aceiasi firma ,am prins unul singur ,e drept cam de 40 cm ,insa cum am revenit pe vechiul model au inceput sa intre mai mici da multi,e a patra partida si e clar ca e un model reusit.


Numai bine...