Obleţ (Alburnus alburnus)

Întrebări, răspunsuri, comentarii

Moderator: Pacapescarul

Post Reply
User avatar
Petru Burian
Posts: 902
Joined: 25 Oct 2009, 09:56

Obleţ (Alburnus alburnus)

Post by Petru Burian »

Obleţ (Alburnus alburnus), specia cea mai cunoscuta:
Denumiri populare în alte limbi: Bleak, eng.; Ablette argentée, fr.; Küsz, mag.

Image

Descriere:
Capul este relativ mic şi comprimat lateral, cu gura orientată oblic în sus. Ochii sunt mari, situaţi în jumătatea anterioară a capului şi privesc lateral. Corpul este alungit şi puternic comprimat lateral. Pectoralele au vârful ascuţit şi nu ating baza ventralelor. Înotătoarea anală se inserează sub partea terminală a dorsalei, iar marginea ei este dreaptă sau puţin concavă. Caudala este adânc excavată, cu lobii de regulă egali. Solzii sunt subţirii şi se desprind uşor.
Colorit:
Partea dorsală a corpului este verde cu irizaţii puternice. Flancurile sunt argintii, foarte strălucitoare. Dorsala şi caudala sunt cenuşii deschis, uneori cu marginea mai întunecată. Celelalte înotătoare sunt incolore, dar în perioada de reproducere capătă nuanţe portocalii.
Lungimea corpului: 9 - 15 cm, max. 22 cm.
Dimensiune minimă admisă la pescuit = 12 cm.
Raspandire:
Obleţul trăieşte atât în râuri, începând din regiunea submontană, cât şi în ape stătătoare (lacuri, bălţi), dar lipseşte în bălţile prea mici sau năpădite de vegetaţie. În râuri se întâlneşte in aval de la limita inferioară a zonei păstrăvului. În pâraiele de munte lipseşte, dar este frecvent, uneori dominant, în râurile mici de şes. Preferă apele adânci, liniştite şi care se încălzesc uşor.
„Homo faber cyberneticus va deveni Homo humanis ecologicus”
Post Reply

Return to “Discuţii despre pescuit”