Page 1 of 1

Zărganul

Posted: 27 Apr 2010, 13:14
by cezar
Cu ani în urmă, zărganul era o prezenţă destul de frecventă la undiţele pescarilor constanţeni. Se "instruiseră" chiar şi pescari specializaţi la zărgan.
Lasand deoparte pescuitul industrial (se prindeau cantitati impresionante la taliene), pot sa va spun ca era foarte placut sa-l prinzi la undita.
Este un peste pelagic, vine din larg pe la orele pranzului(caz rar printre pestii marini!), cauta hrana preferata (garizi, pestisori si midii, pe care le zdrobeste cu ciocul lui prelung si dotat cu dinti) pe langa pietroaie, diguri mai vechi si pline de alge verzi.
Se pescuia cu undita din bambus, de 4-5 metri, fir grosut (min.0,50), pluta mare, plumb de 20-25 gr in capat si doua -trei carlige subtiri, cu tija lunga .
Ca momeala : garizi mai mititei, vii (intepati sproape de varsful cozii), aterina proaspata (preferabil vie), carne de scoica.
Este un peste de mare viteza, ataca in tromba, pluta pleaca lateral cu mare viteza. prin zona litoralului nostru, se prindeau exemplare de cca 35-50 cm (ceea ce inseamna cam 150-400 grame), pestele fiind lung, cilindric si subtire.

O particularitate: coloana vertebrala verde caracteristic, fosforescenta. Lasata sa se usuce nitel, noaptea stalucea cam cum stralucesc starletii de azi.

Extraordinar de gustos !

Am mancat si zargan de Mediterana, dar (ca si calcanul, chefalul si lufarul) datorita salinitatii superioare, are alt gust si nu prea mi-a placut.

Re: Zărganul

Posted: 27 Apr 2010, 13:29
by Valentin Petrovici
Cezar cînd mai pescuiam la zărgan la cîrlig puneam o bucăţică de aţă roşie. La debarcader la Eforie Sud au fost capturate acum vro 2 ani cîteva exemplare dar mici. Restul amintiri din păcate. Piratul îl punea pe foc fără să-l cureţe de maţe. Era cam calic cînd era vorba de mîncat. Făcea porţiile în raport cu vîrsta. Eu avînd 9-10 ani........

Re: Zărganul

Posted: 27 Apr 2010, 13:47
by cezar
Valentin Petrovici wrote:Cezar cînd mai pescuiam la zărgan la cîrlig puneam o bucăţică de aţă roşie. La debarcader la Eforie Sud au fost capturate acum vro 2 ani cîteva exemplare dar mici. Restul amintiri din păcate. Piratul îl punea pe foc fără să-l cureţe de maţe. Era cam calic cînd era vorba de mîncat. Făcea porţiile în raport cu vîrsta. Eu avînd 9-10 ani........
Ai dreptate, treaba cu aţa o uitasem ! Eh, vremuri, vremuri...

Re: Zărganul

Posted: 27 Apr 2010, 14:46
by Claudiu
Anul trecut prin septembrie am prins zargan la taparina de stavrid, practic dadeam la stavrid pe digul de larg din portul c-ta si mai venea si cate un lunguiet d'asta de-mi incurca taparina ca naiba. Nu stiu daca venea la fulg sau pur si simplu era luat la "japca", pentru ca era prins de corp, nu de gura. Cert este ca pierdeam o taparina de fiecare data cand prindeam. Se zbate ca nebunul si incurca toate socotelile.
La bulgari am vazut ca se pescuieste cu o montura speciala (cea din poza) cu o pluta din plastic de 30 g culisanta. Se lanseaza, apoi se recupereaza incet cu mici pauze. Ca momeala ei folosesc rama de mare, dar posibil sa mearga si cu aterina, hamsie, etc.
Cat am stat acolo n-am vazut pe nimeni sa prinda, am incercat si eu tot fara rezultat.
Oricum, e imbucurator faptul ca a inceput sa fie din nou prezent pe la noi, chiar si pe digul de sud Agigea am vazut bancuri de zargan asta vara.

Image

Image

Re: Zărganul

Posted: 05 May 2010, 09:38
by Petru Burian
Zargan (Belone belone)
Eng. Hornfish; Fr. Orphie.

Image

Areal de raspandire: M. Neagra si M. Azov. In trecut specia era prezenta in tot lungul litoralului si in lacul Sinoie. Actualmente apare ca exemplare izolate la sud de Gura Portitei.
Descriere: Capul este prevazut cu falci mult alungite (cea inferioara fiind mai lunga) si cu dinti ascutiti si marunti, pe falca superioara. Corp aproape cilindric, este acoperit cu solzi marunti, fini, si care se desprind usor (caduci). Inotatoarele dorsala, ventrale si anala sunt pozitionate in partea terminala a corpului. Culoarea este verzuie pe spate, cu o linie mijlocie si alte doua linii mai subtiri. Pe laturi are o banda de culoare inchisa, in lungul corpului. Zona inferioara a partilor laterale si cea abdominala este argintie. Oasele sunt verzi.
Dimensiuni: 30-40 cm. Max. 63 cm.
Biologie: Specie marina, pelagica si gregara; formeaza carduri mici in zonele de larg ale marii. Inoata serpuit, cu sarituri frecvente la suprafata apei. Evita valurile si lumina, apropiindu-se de suprafata apei mai ales noaptea. Conf. unor date, poate atinge si varsta de 18 ani. Hrana consta dominant in pesti pelagici de talie mica (aprox. 60%), restul constand in nevertebrate. Maturitatea sexuala intervine la 3-6 ani, iar reproducerea are loc in mai multe reprize, intre lunile aprilie si septembrie, la adancimi de 8-18 m, in zonele cu vegetatie abundenta. Femela depune pe plante aprox. 14.000 icre, iar eclozarea intervine dupa 30-40 zile.
Intresant
In trecut, se pescuiau la talian, 10.000-50.000 kg.
In prezent specia este inclusa in Lista Rosie RBDD, cauza diminuarii populationale fiind poluarea, eutrofizarea si disparitia zonelor cu vegetatie algala macrofitica.

Re: Zărganul

Posted: 10 May 2010, 07:39
by Valentin Petrovici
Ieri 9 mai am sosit de la Eforie Sud. Unul din nepoţi avea zargan marinat. În toamnă a prins cam 120 de bucăţi cam la 50 cm de zargan la ţaparină la fostul ponton de la digul mare de la Eforie Sud. Un deliciu. Au fost şi alţi pescari cu asemenea isprăvi. Deci a reapărut zarganul.

Re: Zărganul

Posted: 11 May 2010, 22:38
by Gabi
Dl Burian spune :
Areal de raspandire: M. Neagra si M. Azov.
??? Eu am prins pt. prima si ultima data in Halkidiki ,numai dim si seara la montura cu pluta de rapitor si momeala codita sau pielita de...zargan.Intr-adevar super gustosi iar aromele degajate la prajit sau gratar sunt suficiente sa inebuneasca un cartier intreg. Dar nu numai coloana e verzuie ci si carnea.Sunt oarecum legat de pestele asta ,pt. ca intr-o dim senina stand singurel si dand dupa el m-a calcat elicopterul :twisted: . Fara misto. Stateam pe un pietroi cam alunecos ,pe mal tipenie si, odata aud in spatele meu niste tunete si vad o namila care venea direct spre mine .Am facut o baie cu strigaturi :twisted: .Al dracu' pilot si-a batut joc de mine si al dracu' elicopteroi era cu piston ,nu turbo. Ai dracu' greci te invita la saramura chiar daca nu-i vezi :mrgreen:

Re: Zărganul

Posted: 12 May 2010, 07:19
by Petru Burian
Fratilor, m-am adresat pescarilor nostrii si nu pot a transcrie tot NET-ul :lol: :lol: :lol:
Am mai spus: dati o cautare “Găugle” cu numele stiintific al speciei si veti gasi (in unele cazuri) sumedenie de specii inrudite, populatii locale, etc.
Exempl.
http://www.marinespecies.org/aphia.php? ... &id=126375