Gospodinele puneau si la borcan, cu ulei, foi de dafin, piper si mustar boabe. Si la noi acasa, erau rafturi intregi de conserve de scumbie albastra, in fiecare an.
Se pescuia la taparina cu 6-8 carlige imbracate in fulgi de gaina porumbaca, de fazanita sau de rata-califar. Aveai uneori surpriza sa intre si cate o palamida
(peste care seamana cu tonul) la 2-3 kg; Daca va spun ca este de doua ori mai combativa decat lufarul si de 10 ori decat avatul sau stiuca, veti intelege ce insemna astfel de dril, facut cu o prajina de bambus de cca trei metri, cu inele si nailonul gros de 0,6-0,7 tinut si manevrat cu mana.
Palamida, bagata la cuptor pe putin untdelemn si stropita cu zeama de lamaie, este fantastica la gust. Cine a mancat odata nu mai uita.
Atentie, a nu se confunda cu scrumbia de Dunare, care este, din cate stiu, inrudita cu heringul si sardina.
