Pentru ca discutia deviaza putin de la topicul despre guvizi, am sa deschid topice separate despre pestii "mai rari" la unditele pescarilor la Marea Neagra.Valentin Petrovici wrote:Cezar eu am prins şi rechin şi pisică şi rîndunică. Am şi mîncat din toate. Îmi aduc aminte că mergeam cam în dreptul farului de la Tuzla vro 5 km în larg iar acolo era apa mică de tot şi caldă şi era plină de rechini la 1 m - 1m jumate. Acolo era cuibul lor şi se strîngeau să fete. La un moment dat puneam paragate cu guvizi în căîrlig. Veneam a doua zi şi le controlam şi era imposibil să nu avem 5-6-7 bucăţi. Îmi aduc aminte o secvenţă interesantă. Unul din rechini a fătat în barca noastră. Am aruncat toţi puii în mare. Erau cam cît un creion de mari. Rechinul îl jupoi de piele şi îl tai rondele de 2 cm grosime şi îl pun pe grătar. Cu lămîie te lingi pe degete. Batogul de rechin este demenţial. Pus puţin pe o plită....... Rîndunica fiind foarte rară pot spune că mai mult am gustat. Mîinile se cam încurcau deasupra castronului. Cît despre pisică.....prindeam la sanatoriu de la sud. Dădeam la chefal şi intrau pisici. Cam la 2-3 kg. Le dădeam drumul. În una din zile era cu noi Gigi vărul meu fie iertat care era vaporean şi el ne-a zis că se mîncă. Are carnea exact ca calcanul. In rest.....parcă aş mînca o saramură de stavride. Sau nişte barbun prăjit.
Vor fi si amintiri, dar vor fi si lucruri utile, mai ales ca in ultimii ani inregistram o anumita "reabilitare" a unor specii, care redevin de interes. Eu voi preciza denumirile "pescaresti" ale pestilor, valabile printre pescarii de pe litoralul nostru, dar sunt convins ca dl.dr.Petru Burian ne va ajuta si cu partea stiintifica, inclusiv poze din arhiva dumisale.